Cetatea Enisala, vedeta turistică a sezonului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cetatea Enisala, vedeta turistică a sezonului

Turism 28 Septembrie 2016 / 11:46 1536 accesări

Cetatea Enisala din județul Tulcea a fost vizitată anul acesta peste 26.000 de persoane, înregistrând astfel "o creștere substanțială" față de anul trecut, potrivit lui Sorin Ailincăi, directorul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) "Gavrilă Simion". "În această primăvară, am redat circuitului turistic trei situri arheologice a căror amenajare a fost finanțată prin Programul Operațional pentru Pescuit (POP) 2007-2013, Argamum, Enisala și Halmyris. În acest context, vreau să atrag atenția asupra creșterii interesului pentru cetatea Enisala. Anul acesta am avut peste 26.000 de vizitatori la acest sit, ceea ce reprezintă o creștere substanțială față de anul trecut", a declarat directorul Ailincăi.

Prin POP, potrivit sursei, la cele trei situri arheologice din județ au fost amenajate centre de informare și se asigură, începând din acest an, ghidaj gratuit în weekend-urile din sezonul estival, 1 mai-1 octombrie. "Începând de anul viitor vom organiza și mici expoziții care să conțină informații și imagini despre istoria zonelor respective, importanța naturală a arealului în care se află cele trei cetăți", a menționat directorul ICEM "Gavrilă Simion".

Proiectele de amenajare a facilităților specifice unor obiective turistice în cele trei situri arheologice au început în luna august 2014, valoarea totală a acestora fiind de peste 1,98 de milioane de lei. Lucrările au fost realizate în parteneriat cu Consiliul Județean Tulcea, finanțarea fiind nerambursabilă în proporție de 100%.

ARGAMUM Primul oraș de pe teritoriul României, cetatea Argamum, a fost întemeiat de către grecii din Asia Mică, într-o zonă cu urme de locuire din epoca bronzului și din prima epocă a fierului. Dintre monumentele reprezentative ale sitului amintim cel mai vechi mormânt grecesc din Bazinul Mării Negre, care datează de la mijlocul sec. al VII-lea î.Hr. și o serie de edificii publice și private din perioada romană, pretoriul, patru bazilici paleo-creștine, locuințe și o parte din rețeaua stradală.

ENISALA Monument de arhitectură militară unic în România, cetatea Enisala, a fost construită de genovezi în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, apoi, pentru o scurtă perioadă, a revenit domnitorului român Mircea cel Bătrân, care a pierdut-o în favoarea Imperiului Otoman. Pe tot parcursul anului trecut, cetatea Enisala a fost vizitată de 24.000 de persoane.

HALMYRIS Situată pe malul drept al brațului Sfântu Gheorghe al Dunării, cetatea Halmyris, construită la începutul secolului al II-lea ca fortificație romană, a fost o importantă stație a flotei dunărene Classis Flavia Moesica, lucru certificat și de numele purtat de așezarea din jurul castrului - vicus classicorum, satul corăbierilor. În secolul al IV-lea a fost unul din cele 15 orașe importante ale provinciei Scythia Minor, în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare aici ridicându-se o basilică episcopală. În anul 2001, sub altarul acestui monument s-a descoperit o criptă care adăpostea rămășițele pământești ale martirilor Epictet și Astion, cei mai vechi sfinți ale căror moaște au fost descoperite pe teritoriul României.



12