De la începutul ofensivei israeliene împotriva obiectivelor grupării palestiniene Hamas din Fâșia Gaza, comunitatea internațională s-a limitat să ceară Israelului să reducă la minimum producerea de victime în rândul populației civile. Din păcate, numeroși civili palestinieni, printre care și copii, și-au găsit sfârșitul în raidurile israeliene. Acum a venit și rândul unui cetățean britanic să cadă victimă acestui război fără sfârșit. Surse citate de ediţia britanică a ”Huffington Post” au anunțat ieri că un cetăţean britanic a fost ucis într-un atac israelian în orașul Rafah, din Fâşia Gaza. Ministerul britanic de Externe a anunţat că depune eforturi pentru verificarea informaţiei. Potrivit presei, britanicul este originar din Rochdale şi a fost omorât într-un raid aerian israelian care a vizat, duminică, oraşul Rafah. Se pare că cetăţeanul britanic lucra ca angajat umanitar în Fâşia Gaza.
ARMISTIȚIU NERESPECTAT O fetiţă palestiniană de 8 ani a fost ucisă şi 30 de persoane au fost rănite, ieri, de un tir de rachetă ce a vizat vestul oraşului Gaza, după intrarea în vigoare a unui armistiţiu decretat unilateral de Israel. Serviciile sanitare palestiniene au imputat aviaţiei israeliene acest atac ce a afectat o construcţie din tabăra de refugiaţi Shati. Armata israeliană a anunţat că examinează faptele. Potrivit martorilor, la câteva minute după ora locală 10.00, deci după intrarea în vigoare a armistiţiului israelian, un F-16 a tras asupra caselor.
ACT TERORIST DEJUCAT Poliţia israeliană a dejucat ieri, în Ierusalimul de Est, un act terorist comis cu ajutorul unui excavator. Acesta a lovit şi răsturnat un autobuz în care se afla numai şoferul, precum şi un autoturism privat. Şoferul autobuzului a fost rănit uşor în atac. Ulterior, Poliţia a anunţat că un evreu ortodox de 25 de ani a fost ucis şi alte cinci persoane au fost rănite în acest atac. Doi poliţişti şi un alt bărbat înarmat care treceau prin zonă au deschis focul şi l-au ucis pe șoferul excavatorului. Acesta era un tânăr palestinian din cartierul Jabal Mukaber din Ierusalimul de Est, care avea cazierul judiciar curat. La locul atacului s-au intensificat tensiunile între israelieni şi palestinieni. Trecători israelieni strigau ”Moarte arabilor”, în timp ce Poliţia evacua zeci de muncitori palestinieni de pe un şantier din apropiere, spre un autobuz pe care israelienii au încercat să-l atace. Manifestaţii de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza au loc în fiecare seară, în diferite cartiere din Ierusalimul de Est.
FRANȚA IA ATITUDINE ”Dreptul total al Israelului la securitate nu justifică masacrul civililor din Gaza”, a declarat, ieri, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, potrivit căruia ”o soluţie politică între Israel şi palestinieni va trebui impusă celor două părţi”. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a apreciat, duminică, drept o nouă încălcare flagrantă a dreptului umanitar internaţional bombardamentul asupra unei şcoli ONU din Rafah, soldat cu moartea a cel puţin zece palestinieni. În acest context, ministrul francez de Externe a subliniat că susţine şi chiar cere intrarea în vigoare a armistiţiului propus de Egipt şi s-a declarat în favoarea unei soluţii politice cu două state, care ar trebui impusă de comunitatea internaţională.
ACUZAȚII GRAVE Serviciile secrete americane oferă Israelului informaţii esenţiale despre obiective militare inamice, inclusiv despre poziţii ale militanţilor Hamas din Fâşia Gaza, relatează publicaţia ”The Intercept”, citând documente oferite de fostul consultant NSA Edward Snowden, refugiat în Rusia. Conform documentelor, în ultimii zece ani, Agenţia americană pentru Securitate (NSA) din SUA a suplimentat asistenţa în materie de spionaj oferită Israelului. NSA, în colaborare cu serviciile secrete britanice şi canadiene, oferă date esenţiale serviciului israelian SIGINT (Unitatea 8200), în principal despre poziţii militare inamice. SUA obţin date inclusiv de la ţări arabe partenere şi de la Autoritatea Palestiniană, pe care, apoi, există suspiciuni că le-ar oferi Israelului. ”SUA au fost implicate în toate iniţiativele diplomatice care au avut loc în Orientul Mijlociu în ultimii 20 de ani”, notează analistul liberal Kevin Drum. ”În acelaşi timp, administraţia Obama a acceptat, săptămâna trecută, să furnizeze Israelului noi tipuri de armament, inclusiv obuze de mortieră de calibrul 120 mm şi 40 mm”, conform CNN. ”Noile documente oferite de Snowden evidenţiază un aspect crucial: agresiunea israeliană ar fi imposibilă fără susţinerea constantă a SUA”, constată ”The Intercept”.
Săptămâna trecută, Navi Pillay, Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, afirma că SUA furnizează armament Israelului şi nu depun suficiente eforturi pentru oprirea conflictului din Fâşia Gaza. Navi Pillay a acuzat Israelul că sfidează în mod deliberat dreptul internaţional în ofensiva împotriva Hamas. În ultima conferinţă de presă susţinută la Geneva înainte de finalul mandatului de şase ani, Navi Pillay a condamnat atacurile israeliene în Fâşia Gaza împotriva unor locuinţe, şcoli, spitale şi centre ONU: ”Niciunul nu pare a fi un act accidental. Par să fie acte de sfidare deliberate la adresa obligaţiilor care decurg din dreptul internaţional, pe care Israelul trebuie să le respecte. Este absolut incontestabil că principiile de proporţionalitate şi precauţie au fost ignorate de Israel. Nu putem tolera această stare de impunitate”.