Cetăţenii americani şi europeni, pesimişti în privinţa viitorului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cetăţenii americani şi europeni, pesimişti în privinţa viitorului

Monden 09 Februarie 2008 / 00:00 495 accesări

Cetăţenii a cinci importante state europene împărtăşesc pesimismul deja confirmat al americanilor, în special în privinţa perspectivelor economice, dezvăluie un sondaj citat de “The International Herald Tribune” în ediţia electronică. Sondajul, efectuat de Institutul Harris Interactive, la comanda publicaţiei “The International Herald Tribune” şi postului de televiziune France 24, dezvăluie o stare acută de nemulţumire în rîndul cetăţenilor Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Italiei, Spaniei şi SUA. “Acest sondaj dezvăluie o criză generală acută de încredere în Europa şi SUA”, a declarat Patrick van Bloeme, directorul filialei franceze a Harris Interactive. “Acest sentiment este probabil exacerbat de ascensiunea economiilor puternice ca India şi China”, a adăugat el.

Starea generală de pesimism din Europa Occidentală şi Statele Unite nu este însă împărtăşită şi de locuitorii statelor est-europene, potrivit preşedintelui român, Traian Băsescu. “Românii se dovedesc mult mai optimişti decît francezii sau italienii”, a declarat el într-un interviu acordat postului France 24, difuzat vineri. Europenii sînt în special îngrijoraţi de scăderea puterii de cumpărare în condiţiile în care preţurile se majorează mai repede decît salariile. “Combinaţia perspectivei economice şi inflaţia mai mare a determinat cetăţenii din zona euro să adopte o atitudine surprinzătoare de îngrijorare privind viitorul”, a comentat Jonathan Loynes, un economist britanic. Sondajul realizat de Harris Interactive a dezvăluit, de asemenea, o stare generală de nemulţumire la nivelul fiecărei ţări faţă de sistemul de guvernare, în special în Italia. Sondajul a fost efectuat în perioada 10-21 ianuarie, înainte de destrămarea Guvernului de coaliţie de la Roma.

Respondenţii au manifest cel mai mare grad de optimism în ceea ce priveşte securitatea naţională, deşi rezultatele sînt împărţite. În cea ce priveşte trei aspecte economice, starea generală a economiei, forţa de muncă şi puterea de cumpărare, majoritatea cetăţenilor şi-au exprimat o opinie negativă, cu excepţia germanilor, care apreciază pozitiv starea economică.



12