Cetăţenii din statele central şi est-europene tind să îşi piardă încrederea în democraţie şi capitalism, la 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, arată un sondaj al Institutului Pew, conform căruia majoritatea respondenţilor cred că trăiau mai bine pe vremea comunismului. Potrivit Institutului Pew, care a efectuat sondajul în opt ţări foste comuniste şi în zona fostei Germanii Democrate, procentele favorabile democraţiei au scăzut în majoritatea statelor unde fuseseră efectuate sondaje şi în 1991.
În Ucraina, părerile în favoarea sistemului multipartit au scăzut la nivelul de 30%, comparativ cu 72% în 1991. În toate celelalte ţări, opiniile sunt majoritar favorabile, mai ales în zona fostei Germanii de Est (85%, faţă de 91% în 1991). Însă susţinerea pentru sistemul multipartit a pierdut 24 de puncte procentuale în Bulgaria, 18 în Ungaria şi opt în Rusia (53%). Doar în Polonia pare să crească susţinerea pentru acest sistem democratic cu patru procente, ajungând la nivelul de 70%. ”Germanii din est şi democraţia - aceasta este istoria unei reuşite. Însă «copilul problemă» este Ucraina”, remarcă Andrew Kohut, directorul Pew Research Center. În privinţa capitalismului, cota de susţinere este în scădere peste tot, cel mai accentuat în Ungaria, în scădere cu 34% până la nivelul de 46%. Ucraina se distinge din nou prin opinii majoritar negative, în timp ce fosta Germanie Democrată se remarcă printr-o rată de susţinere ridicată, 82%, în scădere cu 4%. Doar polonezii (47%) şi cehii (45%) cred că situaţia economică s-a îmbunătăţit comparativ cu perioada comunistă, celelalte popoare având opinii majoritar opuse, până la nivelul de 72% în Ungaria. Satisfacţia faţă de nivelul de trai este totuşi în creştere, variind între 15% în Bulgaria (în plus cu 11% faţă de 1991) şi 44% în Polonia (în plus cu 32%). ”Pe fond, oamenii cred că viaţa s-a îmbunăţit dar nu atât de mult cât aşteptau”, apreciază fostul secretar de Stat american Madeleine Albright, născută în fosta Cehoslovacie. ”Există o stare de dezamăgire faţă de liderii politici. Se constată o lipsă de încredere în instituţiile publice, dar o acceptare a democraţiei în general”, subliniază Albright.
Locuitorii fostei Germanii de Est sunt de acord în proporţie de 81% cu reunificarea (în scădere cu 8% comparativ cu 1991), mai puţin decât compatrioţii lor din vest. Aderarea la UE atrage opinii majoritar pozitive, cu excepţia Ungariei. Alianţa Nord-Atlantică este percepută pozitiv, cu excepţia Ucrainei şi Rusiei, unde există opinii negative în proporţie de 58%. Influenţa Rusiei este percepută negativ în toate ţările unde a fost realizat sondajul, cu excepţia Ucrainei şi Bulgariei. Majoritatea ruşilor (58%) regretă destrămarea URSS şi cred că este normal ca Rusia să fie o putere imperialistă (47%, în creştere cu 10% faţă de 1991). Sondajul a fost realizat în perioada 27 august - 24 septembrie, având o marjă de eroare de plus sau minus 3,5 - 4 puncte procentuale.