Cetăţenii moldoveni decid duminică dacă ei îl vor alege pe şeful statului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cetăţenii moldoveni decid duminică dacă ei îl vor alege pe şeful statului

Externe 04 Septembrie 2010 / 00:00 491 accesări

Peste 2,5 milioane de alegători din R. Moldova sunt aşteptaţi duminică la urne, pentru a se pronunţa în legătură cu schimbarea Constituţiei în vederea alegerii preşedintelui prin vot direct, într-un referendum ce ar putea pune capăt unei crize politice ce durează de mai bine de un an. Preşedintele R. Moldova este ales, conform actualei Constituţii, de către Parlament. Dacă Parlamentul nu reuşeşte după două voturi consecutive să-l aleagă pe şeful statului, atunci Legislativul este dizolvat şi sunt convocate alegeri parlamentare anticipate. Liberalul Mihai Ghimpu a fost desemnat preşedinte interimar al ţării, în calitatea sa de preşedinte al Parlamentului, după ce deputaţii de la Chişinău nu au reuşit, anul trecut, după patru încercări, să aleagă un succesor pentru fostul preşedinte Vladimir Voronin. Alegerea preşedintelui ţării în Parlament a dat naştere unui blocaj politic de durată la Chişinău, astfel încât, la 6 iulie 2010, Curtea Constituţională a avizat pozitiv iniţiativa Parlamentului de revizuire a art. 78 din Constituţia R. Moldova prin referendum constituţional, iar la 7 iulie 2010, Legislativul a adoptat Hotărârea privind desfăşurarea referendumului republican constituţional, care a fost stabilit pentru data de 5 septembrie 2010.

La referendumul de duminică, primul de acest fel organizat în R. Moldova, pe teritoriul acestei ţări vor fi deschise 2.035 de secţii de votare, iar în afara ţării, 79. Scrutinul de duminică va fi monitorizat de observatori ai APCE, iar OSCE a spus că va urmări îndeaproape scrutinul. De asemenea, vor fi prezenţi 62 de observatori din CSI (fostele republici sovietice, mai puţin balticele şi Georgia). Referendumul de duminică va fi organizat şi în România, unde Chişinăul a decis deschiderea a şase secţii de votare. Ambasadorul R. Moldova în România, Iurie Reniţă, a precizat că două dintre cele şase secţii de vot se vor afla la Bucureşti, la sediul Ambasadei şi la Consulat, celelalte urmând a fi deschise la Iaşi, Cluj-Napoca, Galaţi şi Timişoara. La 18 iunie 2010, Parlamentul a adoptat modificări şi completări în Codul Electoral, inclusiv cu privire la referendum, astfel că scrutinul va fi valabil în cazul în care la urne se vor prezenta o treime dintre alegătorii incluşi pe liste (faţă de trei cincimi cum era prevăzut înainte). Şeful statului va putea fi ales prin vot direct dacă majoritatea celor prezenţi la referendum vor dori acest lucru (legislaţia anterioară prevedea că este nevoie de jumătate dintre participanţi). Foarte probabil, populaţia va spune da la acest referendum. Nouă din zece alegători vor vota pentru, au aratat rezultatele unui sondaj dat publicităţii în urmă cu două săptămâni, de IMAS Chişinău.

16 formaţiuni politice de la Chişinău pledează pentru alegerea şefului statului de către popor, alte patru, printre care şi Partidul Comuniştlor, boicotează plebiscitul, iar patru sunt împotriva alegerii prin vot direct a şefului statului. Urnele se vor deschide duminică la ora locală 7.00 şi se vor închide la 21.00, fiind posibilă şi prelungirea votării cu cel mult două ore, la anumite secţii de votare.



12