Şase cetăţeni români aflaţi în Kîrgîzstan au fost evacuaţi din oraşul Oş, zonă afectată de lupte, cu ajutorul ambasadei Germaniei de la Bişkek, alături de peste 80 de cetăţeni europeni şi americani. Potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE), aceştia se află în capitala Bişkek, în afara oricărui pericol, urmând să decidă dacă vor rămâne în Kîrgîzstan sau se vor întoarce în România. MAE a emis, încă din luna aprilie, o alertă de călătorie pentru Kîrgîzstan, sfătuindu-i pe cetăţenii români să evite călătoriile în această ţară din cauza deteriorării stării de securitate, a conflictelor armate şi a demonstraţiilor violente la scară largă, care au loc în întreaga ţară, inclusiv în capitala Bişkek.
Primul avion cargo cu ajutor umanitar internaţional a sosit, ieri, în Uzbekistan, pentru refugiaţii kîrgîzi după sângeroasele violenţe interetnice din această ţară din Asia centrală. Avionul a aterizat la Andijan, în estul Uzbekistanului, transportând 800 de corturi trimise de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR). Alte două avioane ale UNHCR erau aşteptate în cursul zilei de ieri. În total, şase avioane urmează să fie trimise de UNHCR, transportând pături, prelate din plastic şi alte materiale necesare refugiaţilor. Autorităţile uzbece au acceptat, luni, oferta UNHCR şi ajutoarele ca răspuns la nevoile umanitare ale zecilor de mii de refugiaţi aflaţi de-a lungul frontierei. La rândul său, Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a trimis ieri trei avioane cargo cu alimente şi pături în Kîrgîzstan.
Autorităţile uzbece au indicat că aproximativ 275.000 de persoane, între care circa 70.000 de etnici uzbeci, au fugit din Kîrgîzstan după violenţele care au făcut 187 de morţi în sudul ţării, potrivit unui bilanţ oficial, în timp ce Comitetul Internaţional al Crucii Roşii estimează că este vorba despre mai multe sute de morţi.