Cetăţenii UE reduc consumul. Excepţie: românii şi germanii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pe fondul crizei

Cetăţenii UE reduc consumul. Excepţie: românii şi germanii!

Externe 07 Iunie 2012 / 00:00 331 accesări

Cetăţenii statelor europene, preocupaţi de criză, tind să diminueze consumul, singurele excepţii fiind România şi Germania, unde vânzările de produse sunt în creştere, notează ziarul italian ”La Repubblica”. Vânzările de produse în detaliu în Zona Euro au scăzut cu 1% în aprilie, comparativ cu luna martie; la nivelul celor 27 de state UE, scăderea este de 1,1%. Pe întregul an, vânzările în detaliu au fost în scădere cu 2,5% în Zona Euro şi cu 1,9% la nivelul întregii Europe. În privinţa produselor nealimentare, scăderile sunt de 1,4% în Zona Euro şi de 1,2% în cele 27 de state UE, în timp ce în sectorul alimentelor, băuturilor şi tutunului, vânzările sunt în creştere cu 0,3% în Zona Euro şi în scădere cu 0,1% la nivelul tuturor statelor membre.

”TOTUŞI, NU TOŢI EUROPENII PĂRĂSESC AŞA REPEDE MAGAZINELE ŞI CENTRELE COMERCIALE. GERMANIA ARE O CREŞTERE A VÂNZĂRILOR DE 1,3% ÎN APRILIE, FAŢĂ DE ACEEAŞI PERIOADĂ A ANULUI TRECUT. SINGURA ŢARĂ UNDE SE MAI ÎNREGISTREAZĂ O CREŞTERE A VÂNZĂRILOR ESTE ROMÂNIA, +0,8%”, OBSERVĂ ”LA REPUBBLICA”.

SOLIDARITATE Miniştrii de Finanţe din Germania, SUA, Canada, Franţa, Marea Britanie, Japonia şi Italia, reuniţi marţi, la summit-ul G7, au stabilit că punerea în aplicare a planului de uniune fiscală în Europa reprezintă una dintre puţinele soluţii de combatere a crizei. Ministrul de Finanţe japonez, Jun Azumi, a confirmat disponibilitatea G7 de a se solidariza cu Spania şi Grecia. Premierul spaniol, Mariano Rajoz, a declarat că Spania traversează o acută criză economică. El consideră imperativă o intervenţie a instituţiilor europene pe piaţa bancară spaniolă. Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guidos, a negat, ieri, la Bruxelles, existenţa unei cereri de sprijin economic adresată UE. Până la publicarea rezultatelor oficiale ale grupului de audit bancar FMI, Spania nu va cere recapitalizarea băncilor. Referitor la Europa, discuţiile purtate de grupul ţărilor industrializate au scos în evidenţă că economia Zonei Euro se scufundă încet. Economiştii cred că scăderea vânzărilor înregistrată în sectorul privat este o dovadă în plus.

RECESIUNE EVITATĂ Atât Zona Euro, cât şi UE în ansamblu au evitat intrarea în recesiune, în ambele cazuri, PIB-ul a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, o creştere economică zero, după o scădere de 0,3% în ultimele trei luni ale anului trecut, conform unei estimări revizuite, publicată ieri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). În cazul României, Eurostat estimează că PIB-ul a scăzut cu doar 0,1% în primul trimestru din 2012, comparativ cu precedentele trei luni, dar a crescut cu 0,8% în ritm anual.

DOBÂNDĂ MENŢINUTĂ Consiliul Guvernatorilor Băncii Centrale Europene a hotărât ieri să menţină rata dobânzii de politică monetară la 1%. De asemenea, a decis ca şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate. BCE a redus, la începutul lui decembrie 2011, dobânda cheie la minimul istoric de 1%, de la 1,25%. Acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de ieri în creştere, în urma semnelor unor măsuri urgente de salvare a băncilor cu probleme financiare din Spania.



12