CEZ România a fost vândut către Macquarie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CEZ România a fost vândut către Macquarie

Economie 23 Octombrie 2020 / 09:00 1583 accesări
Foto: Wikipedia, parcul Cogealac-Fântânele

Foto: Wikipedia, parcul Cogealac-Fântânele

Macquarie Infrastructure and Real Assets (“MIRA”) anunţă că un consorţiu condus de către Macquarie European Infrastructure Fund 6 (“MEIF6”) a ajuns la un acord privind achiziţia unui portofoliul de active CEZ din România de la ČEZ Group.

Portofoliul integrat de infrastructură în domeniul energiei constă în 86.665 de km de reţea de distribuţie a energiei electrice la nivel naţional şi operaţiuni de distribuţie de electricitate şi gaz cu 1,4 milioane de conexiuni rezidenţiale şi industriale în sud-vestul României. De asemenea, CEZ este in România unul dintre principalii dezvoltatori şi operatori de proiecte de energie regenerabilă, cu putere totală instalată de 622 MW în parcurile eoliene preponderent terestre, pe care intenţionează să le dezvolte în continuare.

Leigh Harrison, Head of MIRA EMEA:

„România este una dintre cele mai dinamice economii ale Europei şi infrastructura sa energetică este critică pentru susţinerea creşterii pe termen lung a ţării şi tranziţia la un nivel scăzut de carbon. Suntem încântaţi să anunţăm această investiţie şi ne dorim să susţinem această activitate în domeniul infrastructurii critice, prin investiţii în electricitate mai constantă, eficientă, sigură şi sustenabilă pentru comunităţile pe care le deserveşte”.

Ondrej Safar, CEO şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al CEZ România:

Companiile CEZ din România au avut adesea iniţiative inovative şi de pionierat îndrăzneţ care au stimulat consolidarea şi dezvoltarea sectorului energetic românesc. Echipa noastră de specialişti de înaltă calificare a atins aceste rezultate prin susţinerea transformării digitale şi urmărirea unei strategii care a pus in centrul atentiei clientul. Odată cu achiziţia de către MIRA, suntem încrezători că vom continua să construim în baza acestor rezultate împreună cu un investitor pe termen lung experimentat care va susţine businessul nostru pe calea progresului.

Fiind cea mai mare infrastructură din lume, MIRA administrează operaţiunile şi dezvoltarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice din Australia, Austria, Finlanda, Spania şi Statele Unite. MIRA este de asemenea un investitor major în energie curată, administrând investiţii în surse de producere a energiei verzi cu o capacitate cumulată de 12,4 GW la nivel mondial, în parcuri eoliene, solare, centrale hidro, geotermice terestre şi maritime, respectiv facilităţi de refolosire a deşeurilor.

Termenii acestei tranzacţii nu au fost dezvăluiţi, dar surse din piață au dezvăluit că ar fi vorba de cel puțin 1,2 miliarde euro, adica mai mult decât oferta consorțiului românesc format dinHidroelectrica, Electrica și SAPE.
Finalizarea tranzacţiei depinde de primirea aprobărilor din partea autorităţilor antitrust.

CEZ vinde în România distribuția de electricitate din zona Oltenia (Distribuție Oltenia), parcul eolian din Dobrogea, din zona Fântânele-Cogealac, de 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa, operat de două firme, firma de furnizare și un ansamblu de microhidrocentrale pe care îl operează în sud-vestul țării.

Cele 7 companii vizate de tranzacție sunt: Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România. CEZ Group rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie (CEZ Trade) și servicii energetice (High-Tech Clima).

În total, în anul 2019, business-ul CEZ din România a generat un profit operațional EBITDA de 3,3 miliarde de coroane cehe (CZK), adică circa 124 de milioane de euro și un profit net de un miliard CZK, adică 37,6 milioane de euro.



12