Charles K. Kao, Willard S. Boyle, George E. Smith, laureaţii Nobel pentru Fizică pe 2009

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Charles K. Kao, Willard S. Boyle, George E. Smith, laureaţii Nobel pentru Fizică pe 2009

Monden 07 Octombrie 2009 / 00:00 356 accesări

Premiul Nobel pentru Fizică pe 2009 a fost decernat marţi, cercetătorilor Charles K. Kao, Willard S. Boyle şi George E. Smith, consideraţi părinţii fibrelor optice şi ai imagisticii digitale. Charles K. Kao (China, Marea Britanie), Willard S. Boyle (SUA) şi George E. Smith (SUA) au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru descoperirile uimitoare în domeniul transmiterii luminii prin fibre optice, respectiv pentru inventarea senzorului CCD (charge coupled device). Senzorul CCD este un dispozitiv folosit pentru înregistrarea imaginilor - aparate foto, camere video digitale -, alcătuit dintr-un circuit integrat ce conţine o reţea de conductori legaţi în serie sau în paralel. Caracteristica acestui senzor este că informaţia luminoasă transformată în impulsuri electrice este transferată pe suprafaţa senzorului şi citită la colţul cel mai apropiat. Un dispozitiv ADC (analog to digital converter) transformă apoi informaţia analogă a fiecărui pixel într-o valoare digitală, prin măsurarea intensităţii sarcinii. Rezultatul acestui proces este o imagine foarte precisă, cu un nivel scăzut de zgomot şi o rezoluţie mare, care creşte direct proporţional cu mărimea senzorului. Un alt avantaj al senzorilor CCD ar fi vechimea lor, avînd o ”maturitate” mai mare faţă de omologul lui, CMOS.

Charles Kuen Kao, născut în Shanghai, pe 4 noiembrie 1933, este un inginer considerat un adevărat pionier în folosirea fibrelor optice în telecomunicaţii. El a primit premiul Nobel pentru că a demonstrat că pierderile mari de semnal de-a lungul fibrelor optice actuale provin mai degrabă de la impurităţile din sticlă decît din tehnologia în sine. Willard S. Boyle, născut în Canada, pe 19 august 1924, este un fizician de renume, practician în Laboratoarele Bell, colaborator la programul spaţial Apollo şi inventator al circuitelor integrate. Boyle şi George E. Smith, colegul său din Laboratoarele Bell, au inventat senzorul CCD.

Premiul Nobel este însoţit de un cec de zece milioane de coroane suedeze (980.000 de euro), sumă ce poate fi împărţită între cel mult trei laureaţi. Ceremonia de înmînare a premiilor Nobel are loc, potrivit tradiţiei, pe 10 decembrie. Premiile Nobel sînt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru Economie, instituit în 1968, de Banca Centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.



12