Pare incredibil ce se întâmplă în sistemul sanitar românesc în ultima perioadă. Pe zi ce trece ies la iveală situații pe care cu greu ni le-am fi putut imagina. De la diluarea dezinfectanților folosiți în spitale s-a ajuns la mediatizarea unei situații la fel de grave: în spitale din România, medicamente ale bolnavilor sunt ținute sub cheie. De ce ar fi ele în pericol? Atunci ar trebui să avem îndoieli cu tot ce se întâmplă în spitalele din România? Unitățile sanitare sunt atât de nesigure încât dulapurile din cabinete să stea încuiate? În plin scandal în urma informațiilor apărute în presă despre posibila discriminare pe criterii de vârstă a pacienților din unitatea de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului „Sf. Pantelimon“ din București, dr. Cristina Gladys a declarat că nu știe unde se află cheia de la dulapul cu medicamente de la ATI și că trebuie făcută o analiză serioasă.
Pare incredibil ce se întâmplă în sistemul sanitar românesc în ultima perioadă. Pe zi ce trece ies la iveală situații pe care cu greu ni le-am fi putut imagina. De la diluarea dezinfectanților folosiți în spitale s-a ajuns la mediatizarea unei situații la fel de grave: în spitale din România se întâmplă ca medicamente ale bolnavilor să fie ținute sub cheie. De ce ar fi ele în pericol? Atunci ar trebui să avem îndoieli cu tot ce se întâmplă în spitalele din România? Unitățile sanitare sunt atât de nesigure încât dulapurile din cabinete să stea încuiate? În plin scandal în urma informațiilor apărute în presă despre posibila discriminare pe criterii de vârstă a pacienților din unitatea de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului „Sf. Pantelimon“ din București, dr. Cristina Gladys a declarat sâmbătă, 4 iunie, că nu știe unde se află cheia de la dulapul cu medicamente de la ATI și că trebuie făcută o analiză serioasă pentru ca aceste lucruri să nu se mai repete. ”Eu nu știu unde se află cheia de la dulapul cu medicamente, pentru că suntem în derularea acestei anchete. Când vom termina, o să vă spunem punctual și o să răspundem la toate întrebările puse. Este în interesul nostru să clarificăm această situație”, a declarat medicul în fața jurnaliștilor. Aceasta a precizat că nu este suficient să se vorbească doar cu fosta şefă a secţiei, ci cu întreg personalul medical al Spitalului ”Sf. Pantelimon”. „Vorbim cu absolut toți medicii din secția respectivă, cu infirmiere, cu serviciile conexe, cu farmacie, cu contabilitate. Dacă vrem să facem o analiză serioasă, să identificăm aceste cauze și să nu se mai întâmple niciodată, o să dureze. Sper să putem da un rezultat în 2 - 3 zile“, a adăugat dr. Gladys, punctează Mediafax.
Declarațiile vin în contextul în care medicul Elena Voicu, din cadrul aceluiași spital, a declarat sâmbătă, la postul de televiziune Digi 24, că dulapul cu medicamente din secția ATI este în continuare închis, după ce, zilele trecute, un medic de la secţia de Terapie Intensivă şi-a înregistrat şefa în timp ce îi spunea că tratamentul din Programul Naţional Pentru Terapie Intensivă este împărţit diferenţiat pacienţilor care „merită”. Medicul-şef de la Terapie Intensivă şi asistenta-şefă de la Spitalul „Sf. Pantelimon“ au fost suspendaţi din funcţie.
REACȚIA MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii Laurențiu Colintineanu, s-a deplasat sâmbătă, 4 iunie, la Spitalul ”Sf. Pantelimon” pentru a analiza situația cu privire la sesizările medicilor referitor la dulapul cu medicamente de la ATI care era încuiat. Acesta a declarat că problema ar fi fost, de fapt, modalitatea de predare a cheii de la dulapul cu medicamente din secția ATI. ”Modalitatea de predare a acestei chei se pare că a fost problema. Am fost acolo și am văzut, dulapul este descuiat, accesul la medicamente poate fi făcut, iar în momentul acesta procedura de predare a acestei chei se modifică astfel încât să nu mai fie în atribuția șefului de secție ATI, ci să fie la medicul de gardă care preia tura respectivă”, a declarat Colintineanu. De altfel, şi purtătorul de cuvânt al spitalului, Fiorella Mitoiu, a declarat că medicamentele de la ATI nu au fost încuiate în dulap și că pacienții și-au primit întotdeauna medicația de care au avut nevoie: ”Au existat într-adevăr un dulap mare, care era încuiat și care cuprindea toate medicamentele aflate în acest program, și un dulap mai mic, la care era în permanență acces și care cuprindea aceleași medicamente, dar în cantitate mai mică, și care să asigure necesarul pentru un anumit interval de timp. În momentul în care acest necesar era depășit, atunci venea asistenta-șefă și deschidea dulapul pentru a fi asigurată medicația pacienților. Pacienții nu au fost în situația de a nu beneficia de medicamente“.