Cheile Dobrogei, un paradis ”aruncat la gunoi” de români Atenție unde lăsați deșeurile: va ploua cu amenzi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Avertisment

Cheile Dobrogei, un paradis ”aruncat la gunoi” de români Atenție unde lăsați deșeurile: va ploua cu amenzi!

Politică 10 Aprilie 2015 / 00:00 2281 accesări

Zona Cheilor Dobrogei, declarată arie de protecție specială avifaunistică prin Hotărâre de Guvern, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000, este un magnet pentru turiști. Aria este o zonă naturală (pajiști naturale, stepe, terenuri arabile, culturi, pășuni, păduri de foioase, păduri în tranziție) încadrată în bioregiunea geografică stepică a Podișului Casimcei, care adăpostește o gamă variată de floră și asigură condiții de găzduire, hrană și cuibărit pentru mai multe specii de păsări migratoare. Pentru că sunt situate într-o zonă ușor accesibilă, Cheile Dobrogei sunt luate cu asalt în special de Sărbători. Cum până la Paște mai sunt doar două zile, Cheile nu vor scăpa nici de această dată de fumul grătarelor și muzica la putere maximă. Minivacanţa va da de lucru autorităților locale din Grădina, pe teritoriul căreia se află Cheile Dobrogei, care vor fi nevoite să curețe întregul perimetru de pet-uri, ambalaje, hârtii şi alte lucruri lăsate în urmă de turişti. ”An de an, în preajma Sărbătorilor Pascale și de 1 Mai, în zonă vin mii de turiști. Atmosfera este frumoasă, numai că în urma vizitatorilor rămâne un adevărat dezastru şi de fiecare dată ne dau de lucru pentru că trebuie să strângem gunoaiele. Aşa s-a înâmplat şi anul trecut de Paște și 1 Mai, când miile de turişti veniţi la Cheile Dobrogei au lăsat munţi de gunoaie. După plecarea lor, o săptămână întreagă am strâns sute de saci cu deșeuri”, a spus Gabriela Iacobici.

CHELTUIELI Edilul a afirmat că, din păcate, adunarea deșeurilor se face pe cheltuiala contribuabililor din comuna Grădina. ”Deși Cheile Dobrogei sunt o rezervație naturală, sarcina de a strânge deșeurile ne revine nouă. Dar totul se face din banii de la bugetul local, iar cheltuielile se ridică la câteva mii de lei”, a punctat Iacobici. Primarul a spus că, pentru a-i determina pe oameni să fie civilizați, a apelat și la ajutorul localnicilor. ”Am beneficiat de ajutorul voluntarilor din comună, dar nu putem să ne rugăm la infinit de ei, pentru că oamenii au treabă în această perioadă a anului. Am pus și panouri prin care i-am rugat pe turiști să-și strângă gunoaiele. Degeaba. Am încercat și cu amenzi. Tot degeaba, oamenii continuă să-și lase deșeurile pe spațiul verde. Din păcate, suntem legați de mâini, pentru că nu avem serviciul de Poliție Locală și nici personal în Primărie suficient să facem controale. Avem șapte funcționari publici mari și lați. Unde să-i împart mai întâi?”, a precizat primarul. Pentru a face față cheltuielilor cu strângerea deșeurilor, Consiliul Local Grădina a instituit, în urmă cu câțiva ani, o taxă de campare pentru intrarea pe spaţiul verde de la Cheile Dobrogei. Potrivit hotărârii, orice persoană care parchează maşina pe spațiul verde trebuie să achite o taxă de 10 lei pentru autoturism, iar pentru un autobuz, 200 de lei. Edilul a spus că, din păcate, nici această măsură nu a dat roade, deoarece unii turişti au făcut scandal în faţa Primăriei, spunând că nu sunt de acord cu plata taxei. ”Cei care au venit în zona noastră să se distreze au refuzat să plătească taxa de campare, iar unii chiar erau în stare să-i ia la bătaie pe angajaţii Primăriei”, a afirmat edilul.

AMENZI Printre soluțiile propuse de primarul din Grădina pentru a-i determina pe turiști să arunce gunoaiele la coșurile de gunoi amenajate în zonă, Gabriela Iacobici spune că ar trebui aplicate amenzi drastice. ”Noi putem da amenzi care se ridică la câteva sute de lei, dar nu avem personal suficient. Poate ne ajută alte autorități. Spre exemplu, Garda de Mediu din Constanța, mai ales că vorbim de o arie protejată prin lege, unde nu ai voie nici măcar să campezi. Eu îi înțeleg pe turiști, dar măcar să strângă în urma lor deșeurile”, a spus primarul din Grădina. La rândul său, comisarul-șef al Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Constanța, Marian Rîșnoveanu, a declarat că instituția pe care o conduce poate da amenzi oamenilor care aruncă gunoaiele. ”Amenzile sunt de la 1.000 la 10.000 de lei și pot fi aplicate în urma unor sesizări”, a spus Rîșnoveanu.

Taguri articol


12