Cheltuielile parlamentarilor britanici, verificate de un organism independent

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cheltuielile parlamentarilor britanici, verificate de un organism independent

Externe 11 Mai 2009 / 00:00 396 accesări

Scutece, mîncare pentru cîini, ciocolată, dar şi perii pentru toaletă, sînt doar cîteva exemple de articole pentru care politicienii britanici cer decontarea cheltuielilor. Presa din Regatul Unit a pus mîna pe listele de cont şi le-a dat publicităţii. În faţa unui scandal care pare ca nu se mai termina, Camera Comunelor a sesizat poliţia pentru a ancheta cum au ajuns toate aceste informaţii în presă. “Parlamentul umilit”, “Fără ruşine”, sînt doar cîteva dintre titlurile ce au ţinut prima pagină a ziarele din Marea Britanie.

Scandalul deconturilor a scos la iveală dezvăluiri stînjenitoare despre cheltuielile decontate de deputaţii şi miniştrii de la Londra. Aceştia au pus statul să plătească pentru cele mai ciudate lucruri, de la cuţite de curăţat cartofi, becuri sau Moş Crăciuni de ciocolată. Potrivit publicaţiei “The Sun”, un deputat şi-ar fi decontat un sac cu îngrăşăminte naturale, iar o deputată laburistă ar fi obţinut peste 22.000 de lire sterline pentru a-şi curăţa casa de mucegai. Secretarul de stat pentru servicii sociale a cheltuit aproape 40.000 de lire sterline din banii contribuabililor pentru a-şi echipa apartamentul din Londra. Se pare că acesta şi-ar fi decontat de la mobilă la cratiţele de bucătărie. Nici premierul Gordon Brown nu iese cu faţa curată din acest scandal. Potrivit “The Telegraph”, acesta a obţinut un decont de peste 6.000 de lire pentru cheltuieli de curăţenie, bani pe care i-ar fi dat fratelui său. Downing Street a explicat că cei doi folosesc aceeaşi firmă de curăţenie şi că şeful Guvernului nu a făcut decît să îşi deconteze partea sa din cheltuieli. Premierul Brown a promis însă că va reforma sistemul de decontare a cheltuielilor.

Tot Legislativul britanic a decontat chitanţe în valoare de peste jumătate de milion de euro pentru închirierea unor apartamente la Londra rezervate partidului naţionalist nord-irlandez Sinn Fein, care nu participă niciodată la reuniunile parlamentare. Cei cinci deputaţi ai Sinn Fein, aripa politică a Armatei Republicane Irlandeze, nu îşi ocupă locurile în Parlamentul de la Westminster, nerecunoscînd autoritatea Londrei asupra Irlandei de Nord. Aceştia au obţinut decontarea chiriei pentru proprietăţi din Londra. Cei doi oficiali de rang înalt ai Sinn Fein, preşedintele formaţiunii, Gerry Adams şi vicepreşedintele provinciei nord-irlandeze Martin McGuinness au primit un decont de 3.600 de lire sterline pe lună, echivalentul a peste 4.000 de euro.

În ultimele săptămîni, Partidul Laburist a fost afectat de o serie de controverse, iar cota sa de popularitate a înregistrat cel mai scăzut nivel din 1943, dată la care astfel de sondaje au fost introduse în Marea Britanie, potrivit unui studiu dat pubilicităţii sîmbătă. Cota de popularitate a Partidului Laburist s-a diminuat cu trei puncte procentuale comparativ cu lunile precedente, ajungînd la 23%. Sondajul a fost efectuat pe 2.246 de persoane în perioada 7-9 mai. Un alt sondaj, realizat de institutul YouGov şi publicat în “Sunday Times”, îi plasează pe laburişti la 27% cu o scădere de şapte puncte faţă de luna trecută. Acest sondaj a fost efectuat pe un eşantion de 2.209 de persoane în perioada 7-8 mai.

Taguri articol


12