Cheltuielile sociale „omoară“ iarași investițiile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Semne proaste deficitul are

Cheltuielile sociale „omoară“ iarași investițiile

Economie 27 Iulie 2018 / 16:30 648 accesări
Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru: „Povara cheltuielilor sociale a ajuns la un nivel foarte greu de suportat de către buget“

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru: „Povara cheltuielilor sociale a ajuns la un nivel foarte greu de suportat de către buget“

Guvernul poate menține deficitul bugetar sub nivelul de 3%, dar are nevoie de un control strict al cheltuielilor, apreciază președintele Consiliului Fiscal (CF), Ionuț Dumitru - „Situația la șase luni mi se pare îngrijorătoare, în condițiile în care veniturile sunt puțin sub plan, iar cheltuielile sunt mult peste așteptări. În principal cheltuielile sociale sunt foarte mari, deja, iar dimanica lor sugererează că la rectificare este nevoie de realocări foarte mari de bani din alte zone pentru a acoperi necesarul până la finalul anului“. În opinia analistului, Guvernul are multă treabă. Pe partea de venituri, trebuie să se asigure că va colecta tot ce a bugetat și poate chiar mai mult de atât. Pe partea de cheltuieli, trebuie să țină un control extrem de strict până la finele anului, acolo unde se poate. „Cheltuielile cu personalul și asistența socială sunt obligatorii și mă îndoiesc că Guvernul își asumă o reducere acolo. Alte cheltuieli vor fi tăiate, în principal investițiile, primele care pățesc asta atunci când este nevoie de o ajustare de buget“, spune Dumitru, citat de hotnews.ro. De notat că un deficit foarte mare, care sare peste pragul de avarie de 3% din PIB, nu afectează doar inflația și ținta asumată a băncii centrale, ci și percepția de risc față de România (adică ratingul țării) - „Nu este de joacă. Deficitul trebuie ținut sub control. Și structura cheltuielilor bugetare este importantă. Dacă raportăm cheltuielile sociale la total, constatăm că ponderea lor este mult mai mare decât cea din momentul declanșării crizei din 2008 - 2009. Povara cheltuielilor sociale a ajuns la un nivel foarte greu suportabil de către buget“. Deficitul bugetar a crescut de la 0,88% în mai la 1,61% din PIB în iunie, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice. Anul trecut, în același interval, România avea un deficit de 0,73% din PIB. Ca sumă, la șase luni, vorbim despre un minus de 14,97 miliarde lei, de două ori peste valoarea din iunie 2017.



12