China a avertizat, ieri, SUA împotriva unei curse a înarmării, după decizia de a-şi consolida apărarea antirachetă în faţa Coreei de Nord. ”Toate măsurile ce urmăresc consolidarea dispozitivelor militare nu vor face decât să intensifice antagonismele şi nu ajută la rezolvarea problemei. China a promovat întotdeauna prevenirea proliferării rachetelor prin mijloace politice şi diplomatice, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hong Lei. Phenianul a lansat cu succes, în decembrie, o rachetă identificată ca rachetă balistică de occidentali, apoi, după două luni, a efectuat un al treilea test nuclear, determinând SUA să decidă săptămâna trecută să instaleze 14 rachete interceptoare GBI pe coasta lor de vest. China a criticat al treilea test cu bombă atomică al aliatului său tradiţional nord-coreean şi a votat intensificarea sancţiunilor împotriva Phenianului la Consiliul de Securitate al ONU. ”Problemele referitoare la Peninsula Coreeană se referă la echilibrele strategice şi la stabilitatea regională a lumii întregi, precum şi la încrederea mutuală în planul strategic. Sperăm că părţile vizate vor acţiona în favoarea păcii şi stabilităţii regionale, vor adopta o atitudine responsabilă şi vor aborda această problemă cu precauţie”, a adăugat purtătorul de cuvânt chinez.
NICIO CONCESIE Rusia nu vede concesii în anunţul făcut de SUA privind restructurarea sistemului lor de scut antirachetă în Europa, a declarat, ieri, un ministru adjunct rus, Serghei Riabkov, pentru cotidianul ”Kommersant”, adăugând că el nu vede nicio legătură între declaraţiile Pentagonului privind restructurarea scutului şi obiecţiile Rusiei. La Washington, secretarul Apărării, Chuck Hagel, a anunţat, vineri, o restructurare a programului antirachetă al NATO, pentru a face faţă unei ameninţări iraniene, în cadrul unei intervenţii consacrate consolidării apărării americane în faţa unei viitoare ameninţări balistice nord-coreene. Phenianul şi-a ameninţat vecinul sud-coreean cu un conflict armat, ca răspuns la noile sancţiuni impuse de ONU, dar şi în faţa manevrelor militare comune ale Coreei de Sud şi SUA. Washingtonul a prevăzut instalarea a 14 rachete interceptoare suplimentare în Alaska, alături de cele 30 instalate deja de-a lungul coastei de vest americane. SUA vor să restructureze faza finală a scutului antirachetă al NATO, din cauza tăierilor bugetare decise de Congres şi a evoluţiei situaţiei. Concret, instalarea în Turcia a unui radar TPY-2 conceput pentru a depista lansările de rachete balistice şi traiectoria lor este în continuare prevăzută, la fel ca amplasarea, până în 2018, a 24 de rachete interceptoare SM3-IIA în România şi a unui număr similar în Polonia. Riabkov urma să se întâlnească ieri, la Geneva, cu subsecretarul de Stat american pentru controlul armamentului, Rose Gottemoeller, pentru a discuta despre aceste probleme.
Lansat în 2010, proiectul de scut antirachetă, bazat în principal pe tehnologie americană, urmăreşte să mobilizeze progresiv interceptoare de rachetă şi radare puternice în estul Europei şi în Turcia. SUA şi NATO afirmă că aceste sisteme nu vizează Rusia, ci o ameninţare venind din Orientul Mijlociu şi în special din Iran. Moscova consideră, totuşi, acest scut o ameninţare pentru securitatea sa şi cere să fie asociată la sistem sau, dacă nu, să primească garanţii că acesta nu vizează capacitatea sa de disuasiune.
EXPORTURI DE ARMAMENT RECORD China a depăşit Marea Britanie şi a devenit al cincilea exportator de armament, cu o cotă de 5% din comerţul mondial în acest sector, potrivit unui raport publicat ieri de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI). Este pentru prima dată din 1950, când Marea Britanie nu mai ocupă unul dintre primele cinci locuri la nivel mondial. Exporturile chineze de armament au crescut cu 162% în perioada 2008-2012, în comparaţie cu precedenţii cinci ani, 55% dintre aceste exporturi mergând în Pakistan. Raportul relevă, de asemenea, că Myanmarul şi Bangladeshul importă armament chinez, dar şi Venezuela. Comerţul mondial cu armament a crescut cu 17% în perioada 2008-2012, în comparaţie cu cincinalul precedent, potrivit raportului, în care se adaugă că SUA şi Rusia au rămas principalii exportatori. SUA deţin 30% din piaţă, iar Rusia 26% şi sunt urmate de Germania şi Franţa. Într-un alt raport publicat luna trecută, SIPRI nota că austeritatea bugetară a determinat în 2011, pentru prima dată după 20 de ani, o scădere a vânzărilor primelor 100 cele mai mari grupuri de armament la nivel mondial, însă acest studiu nu includea China.