China cere armatei să respecte integral ordinele Partidului Comunist

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pe fondul creşterii stării de iritaţie a populaţiei ca urmare a crizei economice

China cere armatei să respecte integral ordinele Partidului Comunist

Externe 03 Februarie 2009 / 00:00 449 accesări

China le-a cerut forţelor armate să fie unite şi să respecte integral ordinele Partidului Comunist, ”oricînd şi indiferent de circumstanţe”, în condiţiile în care criza economică amplifică iritarea populaţiei şi se profilează mai multe ameninţări la adresa securităţii naţionale. Apelul a fost lansat la o reuniune a Comisiei Militare Centrale, prezidată de preşedintele ţării şi al comisiei, Hu Jintao, la cîteva săptămîni după mai multe avertismente privind riscul existenţei unor grupări separatiste în China. Cererea intervine într-un an cu multe evenimente sensibile: în 2009 se împlinesc 20 de ani de la înăbuşirea brutală a protestelor pro-democraţie din Beijing (4 iunie 1989) şi 50 de ani de la trimiterea în exil a lui Dalai Lama, după o revoltă a tibetanilor împotriva guvernării chineze.

Cele mai grave riscuri la adresa stabilităţii Chinei vor veni din partea numărului mare de absolvenţi de studii superioare, care se confruntă cu o reducere a pieţei muncii şi cu venituri mici, dar şi din partea muncitorilor din mediul rural angajaţi în centrele urbane, care şi-au pierdut locurile de muncă după ce numeroase fabrici ce produceau bunuri pentru export au fost închise. Aproximativ 20 de milioane de muncitori chinezi s-au întors în zonele lor de origine, în general rurale, pentru că şi-au pierdut locurile de muncă din oraşe sau pentru că nu au reuşit să-şi găsească unul, în contextul actualei crize economice, a anunţat, luni, Guvernul chinez. ”Toate forţele militare trebuie să se asigure că respectă ordinele Partidului Comunist şi Comisiei Militare Centrale oricînd şi indiferent de circumstanţe”, a declarat comisia într-o declaraţie preluată de agenţia chineză China Nouă. Potrivit acesteia, ”aparatul militar şi de apărare naţională au întîmpinat schimbări complicate pe plan internaţional şi intern din 2004, cînd Hu i-a urmat lui Jiang Zemin la conducerea armatei”. În pofida progreselor înregistrate de forţele armate, comisia a avertizat că la unele nivele, conducerea este insuficient de strictă. Bugetul acordat armatei chineze în 2008 a fost de 417,77 miliarde de yeni (61,09 miliarde de dolari), cu 17,6% mai mult decît în 2007. Totuşi, potrivit unor experţi internaţionali, cheltuielile Chinei în acest sector ar putea fi de trei ori mai mari de atît.

China cheltuieşte din ce în ce mai mult pe arme şi pentru modernizarea armatei, ceea ce i-a atras critici din partea mai multor ţări, printre care SUA şi Japonia, care au acuzat-o de prea multă lipsă de transparenţă. De cealaltă parte, Beijingul susţine că bugetul pentru apărare este folosit numai în scopuri de securitate a statului şi că este destul de transparent. Raportul Guvernului, care descrie securitatea din China drept în curs de îmbunătăţire, i-a criticat pe cei care susţin independenţa Taiwanului, insulă care se autoguvernează şi pe care Guvernul de la Beijing o consideră teritoriul său, a Tibetului sau a regiunii bogate în resurse energetice Xinjiang.

Taguri articol


12