Preşedinţii Vladimir Putin, Hu Jintao şi patru şefi de stat din Asia Centrală au asistat, vineri, la manevre militare fără precedent, efectuate de membrii Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), o demonstraţie de forţă în faţa lumii occidentale. Efectuate în regiunea Celiabinsk din munţii Urali, ele constituie punctul culminant al unor exerciţii de nouă zile numite Misiunea pentru Pace 2007, care au început în provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei. La exerciţii participă 6.000 de militari ai Chinei, Kazahstanului, Kîrgîzstanului, Rusiei, Tadjikistanului şi Uzbekistanului, ţări ale căror lideri îşi exprimă opoziţia faţă de ceea ce numesc hegemonia SUA, cu ocazia summit-ului de la Bişkek. Preşedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a participat la summit ca observator şi a calificat proiectul american al scutului antirachetă drept “o ameninţare pentru întreaga Asie”. OCS, înfiinţată în 2001 pentru combaterea terorismului şi separatismului, este văzută ca un mijloc de contracarare a influenţei americane în Asia Centrală, regiune bogată în hidrocarburi. Iranul doreşte să devină membru al OCS.
Rusia a finanţat marea parte a manevrelor din Urali, dar ele constituie o nouă etapă a cooperării militare dintre China şi Rusia. Beijingul a furnizat 1.700 de militari şi a trimis avioane şi elicoptere. Exerciţiile vor permite desfăşurarea unei forţe impresionante într-o simulare împotriva a 1.000 de insurgenţi care au pus stăpînire pe o localitate, au luat ostatici şi vor să treacă o frontieră din apropiere. Presa rusă a făcut o paralelă cu revolta de la Andijan din mai 2005, a cărei înăbuşire violentă a provocat critici din partea Occidentului. Ţările membre ale Organizaţiei de cooperare de la Shanghai vor să pună la punct un mecanism care să le permită să reacţioneze împreună la situaţiile care ameninţă pacea, stabilitatea şi securitatea în regiune, arată un comunicat adoptat la sfîrşitul summit-ului.
Participanţii la summit-ul desfăşurat la Bişkek au subliniat şi importanţa măsurilor pentru prevenirea fenomenelor care pot duce la destabilizarea situaţiei în spaţiul OCS. În acest sens, o importanţă deosebită a fost acordată implementării Programului de Cooperare a statelor membre OCS în lupta împotriva terorismului, a separatismului şi extremismului. Conceput pentru perioada 2007 - 2009, documentul exprimă voinţa comună a statelor membre să intensifice eforturile de combatere a finanţării terorismului şi spălării de bani obţinuţi prin mijloace infracţionale.