Cel mai mare consumator de energie. Oficialii chinezi şi-au luat un angajament istoric de a reduce cu 17% volumul emisiilor de dioxid de carbon pe unitatea de Produs Intern Brut (PIB) până în anul 2015. Însuşi premierul Wen Jiabao a făcut acest anunţ în faţa delegaţilor la Adunarea Naţională Chineză, Parlamentul ţării. Consumul de energie pe unitate de PIB se va reduce cu 16 procente pe perioada celui de-al 12-lea plan cincinal (2011-2015). Pentru atingerea acestui obiectiv este necesar ca, în cinci ani, consumul de surse de energie nefosile să fie de 11,4% din cel de energii primare faţă de nivelul de 8,3% din 2010.
China a adoptat un program ambiţios de energii regenerabile, mai ales eoliană şi hidraulică, precum şi de construire de centrale nucleare. Ţara asiatică emite în prezent cel mai mare volum de dioxid de carbon pe plan mondial, 70% din necesarul său de consum energetic fiind asigurat din cărbune. China a devenit cel mai mare consumator de energie din lume, surclasând SUA. Jumătate din creşterea cererii de petrol aparţine Chinei. Această ţară ocupă primul loc în rândul statelor cu cele mai mari emisii, media absolută find de 6,071 milioane de tone de dioxid de carbon, fiind urmată de SUA şi Rusia
Cea mai mare economie a lumii. China a surclasat Japonia în topul celor mai mari economii. Dacă îşi va menţine ritmul de dezvoltare din ultima decadă, China va fi responsabilă de jumătate din consumul de energie la nivel global în 2020. Evoluţia Chinei a fost mai rapidă decât se aştepta, fiind mai puţin afectată de criza economică mondială decât SUA. În prezent, economia chineză creşte cu 10% pe an. China, cu cele 1,3 miliarde de locuitori, este cea mai populată ţară din lume.
Cererea de energie a statului s-a dublat din anul 2000 până în prezent. Temperaturile ridicate înregistrate vara trecută şi utilizarea intensivă a aparatelor de aer condiţionat au condus la întreruperi de curent în multe zone ale ţării. Multe provincii au fost nevoite să raţionalizeze consumul de electricitate pentru a evita penele de curent. Decizia de a raţionaliza energia a fost descrisă şi ca o sancţiune pe fondul incapacităţii autorităţilor locale de a impune măsurile de conservare energetică şi de reducere a emisiilor.