Peste 31 de milioane de persoane au fost strămutate în interiorul țării lor din cauza războaielor, violențelor sau catastrofelor naturale în 2016, în special în China și în Republica Democrată Congo (RDC), a relevat luni o organizație nonguvernamentală specializată, potrivit AFP.
Dintre cele 6,9 milioane de noi persoane nevoite să își părăsească locuința din cauza unui război anul trecut, 922.000 au fost contabilizate numai în RDC, mai multe decât în Siria (824.000 de persoane strămutate) și Irak (659.000), conform International Displacement Monitoring Centre al Norwegian Refugee Council (NRC).
Afganistanul s-a plasat pe poziția a patra (653.000), urmat de Nigeria (501.000) și Yemen (478.000). Circa 2,6 milioane de persoane au fost strămutate în Africa Subsahariană din cauza unui conflict.
Însă catastrofele naturale au dus la strămutarea unui număr de persoane de trei ori mai mare decât războaiele, 24 de milioane de persoane fiind afectate de inundații, furtuni, incendii sau ninsori.
Astfel, în China s-a înregistrat cel mai mare număr de noi persoane strămutate anul trecut din cauza intemperiilor (7,4 milioane), urmată de Filipine (5,9 milioane), India (2,4 milioane) și Indonezia (1,2 milioane). Aceste strămutări determinate de intemperii riscă să se înmulțească în viitor din cauza schimbărilor climatice, a subliniat NRC. Aceste cifre arată necesitatea de a aborda atât problema persoanelor strămutate în interiorul țării, cât și pe cea a refugiaților care își părăsesc țara, a insistat președintele NRC, Jan Egeland. "Numărul persoanelor strămutate îl depășește pe cel al refugiaților cu doi la unu. Prin urmare, este o urgență să punem în centrul agendelor internaționale problema strămutaților interni", a spus el. Ajutorul alocat anul trecut pentru primirea de refugiați a fost mai mare decât cel pentru țările afectate de războaie sau catastrofe naturale, notează NRC.