China şi Japonia au făcut primul pas spre ameliorarea relaţiilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un summit care promite

China şi Japonia au făcut primul pas spre ameliorarea relaţiilor

Externe 11 Noiembrie 2014 / 00:00 516 accesări

China şi Japonia au făcut ieri, la Bejing, un prim pas spre ameliorarea relaţiilor, cu ocazia summitului Asia-Pacific, unde participă principalii lideri din regiune, inclusiv Barack Obama şi Vladimir Putin, pe fondul rivalităţilor geopolitice şi comerciale. La Forumul statelor din APEC, premierul japonez, Shinzo Abe, şi preşedintele chinez, Xi Jinping, au participat la primul summit bilateral, extrem de aşteptat, un prim semn al dezgheţării relaţiilor, după peste doi ani de tensiuni. ”Numeroase ţări aşteptau acest summit între Japonia şi China, şi nu este vorba doar despre statele asiatice. Cred că am făcut un prim pas spre ameliorarea relaţiilor bilaterale”, a declarat premierul Abe, la finalul întrevederii de o jumătate de oră cu liderul chinez. ”China doreşte ca Japonia să continue pe calea dezvoltării paşnice şi să adopte politici militare şi de securitate rezervate”, a declarat preşedintele Xi Jinping. Relaţiile dintre China şi Japonia sunt tensionate de mai bine de doi ani, pe fondul disputelor cu privire la suveranitatea insulelor Diaoyu (Senkaku, în japoneză) din Marea Chinei de Est, revendicate de Beijing, dar administrate de Tokyo. Aviaţia şi Marina celor două ţări au fost implicate în mai multe incidente, în ultimele luni, în apropierea arhipelagului nelocuit. În acest context, premierul Abe a cerut Chinei înfiinţarea unui mecanism de comunicare maritimă, pentru evitarea unui eventual incident. Abe a asigurat că Japonia nu intenţionează să-şi schimbe poziţia cu privire la responsabilităţile sale istorice. Preşedintele Xi Jinping a reafirmat poziţia Chinei şi a îndemnat Japonia ”să folosească istoria ca pe o oglindă pentru a privi spre viitor”.

CLARIFICĂRI? Preşedintele american, Barack Obama, sosit ieri dimineaţă la Beijing, a susţinut un discurs la deschiderea summitului APEC, iar astăzi și mâine are programate întrevederi cu preşedintele Xi Jinping. Totodată, ieri, Obama a avut o scurtă discuţie cu omologul său rus, Vladimir Putin. Potrivit ”Kommersant”, Putin a întârziat câteva minute la fotografia de grup a liderilor ţărilor membre APEC. Obama a fost primul care l-a întâmpinat pe Putin. Cei doi au avut o discuţie informală de şapte-opt minute.

Preşedintele chinez i-a îndemnat pe participanţii la summit să realizeze visul regiunii Asia-Pacific pentru locuitorii zonei, aluzie la visul chinez al grandorii regăsite. Summitul anual al forumului de cooperare economică din Asia-Pacific (APEC) urmează să discute despre proiecte concurente ale extinderii şi aprofundării liberului-schimb regional. Reuniunea reprezintă, de asemenea, o ocazie pentru numeroase întrevederi bilaterale asupra unor dosare şi dispute între partenerii regiunii. Astfel, premierul australian, Tony Abbot, intenţionează să-i ceară explicaţii liderului de la Kremlin cu privire la zborul MH17 al Malaysia Airlines, doborât în spaţiul aerian al Ucrainei, în luna iulie, şi soldat cu moartea celor 298 de persoane aflate la bord, între care 38 de australieni. Occidentalii îi consideră pe separatiştii pro-ruşi responsabili pentru această tragedie şi acuză Moscova că împiedică ancheta, acuzaţii dezminţite de Kremlin. Pe de altă parte, la cea de-a zecea întâlnire în mai puţin de doi ani, preşedintele chinez, Xi Jinping, şi omologul său rus, Vladimir Putin, s-au angajat duminică să-şi consolideze colaborarea, iar ulterior au semnat mai multe acorduri, în special în domeniul energetic, între gigantul rus Rosneft şi cel chinez CNPC. În plan economic, China şi SUA au insistat asupra proiectelor concurente cu privire la integrarea economică în Asia-Pacific. Washingtonul nu şi-a ascuns diferendele cu Beijingul cu privire la respectarea drepturilor omului, atacurile informatice, disputele comerciale sau frontierele maritime ale Chinei cu statele vecine.

În afară de Japonia, Vietnamul şi Filipine se află, de asemenea, în relaţii tensionate cu China, care revendică suveranitatea aproape în totalitate asupra Mării Chinei de Sud, pe unde trece o rută strategică pentru navigaţia comercială. Economiile statelor membre APEC reprezintă aproximativ 40% din populaţia lumii, 57% din PIB-ul mondial şi 44% din schimburile comerciale internaţionale. Summitul va fi urmat de reuniunea statelor din Asia de Sud-Est (ASEAN), în Myanmar, iar la sfârşitul săptămânii este programat la Brisbane, în Australia, summitul G20.



12