Chinezii au spus DA oilor românești și Portului Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vizită importantă

Chinezii au spus DA oilor românești și Portului Constanța

Eveniment 31 Octombrie 2014 / 00:00 4029 accesări

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a întâlnit ieri, la Constanța, cu omologul său din China, Han Changfu, pentru a discuta despre colaborarea româno-chineză în domeniul agriculturii. Discuțiile s-au axat pe subiecte de interes privind agricultura din România, dezvoltarea rurală, cercetarea și inovarea din domeniu. Constantin s-a arătat extrem de încântat de faptul că este a doua vizită pe care ministrul chinez o face în România, deoarece obiceiul asiaticilor este ca un oficial să viziteze o țară străină o singură dată pe an. În opinia ministrului Agriculturii din România, vizita repetată a oficialilor veniți tocmai din Asia arată dorința lor de a întări colaborarea cu țara noastră. Delegaţia chineză a dorit să meargă de mai multe ori în teren, la obiectivele care au consacrat Constanța atât în România, cât și în lume. Oficialii au mers la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor (ICDCOC) Palas, la unele ferme de lactate, în Portul Constanța, unde s-a întânit cu administrația portuară, dar au vizitat și câteva silozuri de cereale și diverși operatori portuari, Muzeul Marinei Române și Crama Murfatlar. Rezultatul vizitei a fost unul îmbucurător. Chinezii sunt interesaţi de agricultura și de potențialul de dezvoltare economic ale Constanței, dar mai ales de cercetarea și inovarea în domeniul creșterii ovinelor. A spus-o chiar ministrul Agriculturii din China, care și-a exprimat intenția de a colabora cu ICDCOC Palas. ”Și ei (chinezii - n.r.) au, ca și noi, un Institut de Cercetare pentru ovine și caprine și sunt doritori să colaborăm, să facem proiecte de cercetare în comun, să încercăm să creăm o punte de legătură. Vom găsi căi comune pentru ca ceea ce realizăm să fie aplicabil atât în România, cât și în China”, a declarat directorul ICDCOC Palas, ing. Radu Răducu. Potrivit acestuia, în China sunt nici mai mult, nici mai puțin de 300 de milioane de capete de oi și capre, pe când România are 11 milioane de asemenea animale.

PORTUL CONSTANȚA - PE PRIMUL LOC LA COMERȚUL CU CEREALE Potrivit lui Daniel Constantin, prin colaborarea româno-chineză, fermierii români pot beneficia de noi piețe de desfacere a mărfurilor. În ultimii ani, România nu numai că și-a crescut producția agricolă și face eforturi să o crească în continuare, dar a devenit numărul 1 în Europa din punctul de vedere al comerțului cu cereale.

PORTUL DE LA MAREA NEAGRĂ, PION PRINCIPAL ÎN ACEST COMERȚ

Totodată, delegația chineză și-a exprimat recunoștința pentru disponibilitatea echipei de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, apreciind colaborarea dintre cele două țări ca una foarte reușită și manifestându-și încrederea că aceste relații se vor menține și pe viitor. ”Credem că România are un potențial deosebit din punct de vedere agricol. Suntem convinși că există o legătură foarte puternică între România și China, iar cele două țări au un viitor împreună pentru cooperarea în domeniul agriculturii. În timpul întâlnirilor pe care le-am avut cu ministrul Constantin am semnat de asemenea și acorduri”, a precizat Changfu. La întărirea relațiilor dintre cele două țări a contribuit și ”Forumul 16+1” (China - statele din Europa Centrală şi de Est), organizat pentru prima dată în afara Chinei, la București. ”Am participat la lucrările forumului care prevede cooperarea țărilor din sud-estul Europei și am realizat că există un potențial mare de cooperare între România, China și țările din sud-estul Europei. China e gata să aprofundeze această cooperare în agricultură”, a declarat Han Changfu, în timpul vizitei la Constanța.

GRUPUL-ȚINTĂ - FERMIERII ROMÂNI Fermierii au cel mai mult de câștigat de pe urma acestei cooperări. ”Chinezii sunt deschiși să colaboreze cu noi. Și forumul organizat în România arată că avem o relație specială și că putem să dezvoltăm această cooperare în beneficiul fermierilor. S-au făcut pași extrem de importanți și vom continua până se vor resimți în buzunarele fermierilor”, a menționat demnitarul. Pe durata vizitei sale la Constanța, ministrul Agriculturii din China a degustat produse tradiţionale româneşti, precum brânza, zacusca şi plăcinta cu brânză, și a văzut rasele ovinelor care sunt crescute în Constanţa.



12