Chinezii vor să investească la Cernavodă, iar proiectul se conturează din ce în ce mai clar pe zi ce trece. Compania China Nuclear Power Corporation a depus, la 23 septembrie, o ofertă angajantă pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la centrala din Cernavodă, urmând ca, în perioada următoare, comisia guvernamentală să analizeze oferta şi să înceapă negocierile, a anunţat vicepremierul Liviu Dragnea, după discuţia de ieri cu omologul său chinez, Zhang Gaoli, aflat la Bucureşti. El a precizat că anul viitor, probabil, va fi începută construcția celor două reactoare. "Orizontul nostru de timp este ca, până la sfârşitul anului, negocierile să se finalizeze şi să se semneze memorandumul comun de realizare a acestei investiţii. Începând cu anul viitor, probabil, începem să asistăm la realizarea unui proiect cu o valoare foarte mare, care va însemna 720 MW pe unitate, adică 1.440 MW, care va însemna peste 1,5 miliarde euro comenzi în industria românească, locuri de muncă directe şi indirecte - peste 10.000, plus venituri importante suplimentare la bugetele locale şi la bugetul de stat", a spus Dragnea.
Reamintim că, la începutul lunii septembrie, conducerea Nuclearelectrica a anunţat că China Nuclear Power Corporation s-a calificat în procesul de selecție a investitorilor pentru construcția reactoarelor nucleare 3 şi 4, compania chineză fiind singurul ofertant. Compania chineză va fi acționar majoritar în compania de proiect care va derula investiția de 6,5 miliarde de euro.
Vicepremierul Chinei Zhang Gaoli a transmis, totodată, autorităţilor române invitaţia de a lua parte la proiectul noului Drum al Mătăsii, invitaţie de care acestea sunt interesate, având în vedere poziţia strategică a Portului Constanţa şi Strategia Dunării, a mai afirmat Dragnea.
China General Nuclear Power Corporation a fost înființată în 1994 și este cel mai mare producător chinez de energie nucleară, având în operare 11 reactoare nucleare cu o capacitate instalată de 11.620 MW. Comparativ, capacitatea totală de producție a energiei a României este de circa 20.000 MW.