Chirică Ivanof, veşnic îndrăgostit de culoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Chirică Ivanof, veşnic îndrăgostit de culoare

Cultură 21 Iulie 2010 / 00:00 626 accesări

Are 75 de ani, 15 expoziţii personale de pictură, o mulţime de amintiri legate de copilăria trăită în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi împărtăşeşte, de aproximativ şase decenii, o dragoste nestinsă pentru formă şi culoare. Nimic, în afară de omniprezentul caiet de schiţe şi uneori, de acuarele, nu-i trădează lui Chirică Ivanof preocupările, talentat peisagist şi membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici „Amfora”. Formaţia de hidrolog - a absolvit Facultatea de Geologie-Geografie a Universităţii Bucureşti - i-a permis să călătorească mult şi să imortalizeze peisaje. De caietul de schiţe nu s-a despărţit nici în cei trei ani dificili de armată, când creiona portretele colegilor, nici în călătoriile de odinioară cu trenul. De altfel, o călătorie cu trenul de la Cernavodă spre Constanţa a fost „providenţială” pentru Chirică Ivanof, care a avut norocul să se aşeze pe o banchetă cu... bani, din care şi-a cumpărat primele culori de ulei.

Profesia tatălui său, instrumentist în fanfara militară, l-a purtat, în copilărie, prin multe localităţi ale ţării, de la Bazargic, locul unde s-a născut, la Bucureşti, Baia Mare, Careii Mari, Caracal, Focşani, Chişinău, Cernavodă şi Constanţa. „La noi în casă se cânta muzică cultă, tata nu ştia să cânte decât după note. În copilărie am auzit vorbindu-se despre marele muzicolog Dimitrie Cuclin”, îşi aminteşte Chirică Ivanof. Primul său profesor a fost, în şcoala generală, Romică Predescu, însă s-a format la Şcoala de Artă din Tulcea, la clasa profesorului Vasile Pavlov, urmând, ulterior, cursurile Şcolii Populare de Arte din Constanţa. În pitorescul oraş din vremea tinereţii sale, Tulcea, a văzut primii pictori cu şevalete care pictau pe malul Dunării, însă a întâlnit primul „artist” - un soldat neamţ - în 1944, când avea doar nouă ani.

Ori de câte ori poposeşte într-un nou oraş, Chirică Ivanof este animat de un singur gând: să viziteze muzeele de artă, iar din experienţa sa de turist cultural poate spune că instituţia de artă de la malul mării are unele dintre cele mai valoroase colecţii din ţară. Dintre maeştrii pe care îi admiră, Nicolae Grigorescu ocupă un loc special, reprezentantul etalon al şcolii româneşti de pictură fiind urmat, îndeaproape, de Ştefan Dimitrescu şi Jean Alexandru Steriadi. În vacanţe, a vizitat Muzeul d’Orsay din Paris, muzeul Luvru, galeriile de artă din Praga şi Berlin, galeriile din Moscova şi Kiev, însă cel mai tare l-a fascinat curentul impresionist, care l-a influenţat în creaţiile sale.

Cele mai recente lucrări semnate de Chirică Ivanof - realizate în Delta Dunării - se află reunite în cea de-a 15-a expoziţie personală a sa, găzduită de galeria de artă Amfora din Constanţa.



12