Chirie sau loc în cămin? Cât cheltuie un student pentru cazare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prețurile la Constanța în anul universitar 2016 - 2017

Chirie sau loc în cămin? Cât cheltuie un student pentru cazare

Educație 02 Septembrie 2016 / 07:00 4860 accesări

În această perioadă, tinerii studenți sunt în căutarea locurilor de cazare pentru anul universitar 2016 - 2017. Proprietarii de apartamente de închiriat din Constanța au publicat deja pe site-urile de profil ofertele pentru studenți, iar până în octombrie, tinerii vor putea să își găsească o chirie avantajoasă. Și universitățile au început înscrierile pentru cazarea în cămine, alternativa mai ieftină pentru studenții care nu își permit să plătească chiria și utilitățile pentru un apartament.

Constănțenii care au apartamente și garsoniere de închiriat nu își fac griji că sezonul estival este pe final, pentru că, începând din această lună, locul turiștilor va fi luat de studenți și viitori studenți care vor începe anul universitar din octombrie. Pe site-urile de profil, anunțurile curg încă din luna iulie și ofertele sunt pentru toate buzunarele, iar în luna octombrie, studenții vor fi îmbiați cu cheia pe marginea drumului de particularii care își închiriază proprietățile în cursul anului. În această perioadă, un apartament cu 2 camere într-o zonă bună, în apropiere de sediile universităților, se închiriază cu 200 - 300 de euro pe lună. Astfel, pe site-ul olx.ro, un apartament în zona Campus, mobilat și utilat modern, se închiriază până la sfârșitul lunii iunie 2017 la prețul de 300 de euro pe lună + 300 de euro garanție și 150 de euro comision, în timp ce o cameră într-un apartament împărțit cu alți tineri într-un bloc în Faleză Nord, aproape de Delfinariu, dotat cu centrală termică, aer condiționat și mobilat și utilat complet, se închiriază cu 90 de euro pe lună. Tinerii trebuie să caute cu mare atenție și să se gândească la faptul că vor trebui să găsească niște colegi cu care să conviețuiască în pace timp de un an, niște proprietari înțelegători și să ia în calcul faptul că, pe lângă plata lunară a chiriei, vor avea cheltuieli cu utilitățile, hrana, dar și alte costuri la facultate.

CÂT COSTĂ UN LOC ÎN CĂMIN

Pentru cei care nu își permit plata lunară a chiriei și utilităților, o alternativă o reprezintă și cazarea la cămin, la facultățile care oferă aceste facilități studenților. Totuși, cum numărul de locuri vacante este mai mic decât numărul studenților, doar tinerii cu medii mari au noroc să prindă un loc în camerele căminelor din Constanța. Ca să nu mai existe suspiciuni că locurile în cămin se dau pe relații și pile, Universitatea ”Ovidius” a introdus anul trecut un sistem online de înscriere, dar și un regulament foarte strict în ceea ce privește repartizarea celor 1.327 de locuri disponibile în cămine. Astfel, în ierarhizarea locurilor se va ține cont de tipul de studii, având prioritate masteranzii, urmați de studenții la ciclul de licență, anul de studiu descrescător și numărul de puncte credit pe anul universitar 2015 - 2016, la data de 20 septembrie 2016. În cazul barajului între doi studenți ale căror criterii de ierarhizare enunțate mai sus sunt identice, se va ține cont de media ponderată pe anul universitar 2015 - 2016, la data de 20 septembrie. Pentru un loc în cămin, un student la fără taxă va plăti 165 de lei pe lună, iar unul înscris la cu taxă va plăti 280 de lei pe lună.

CÂND AU LOC ÎNSCRIERILE

Cei care vor să prindă un loc în cămin își vor depune cererile de cazare exclusiv online, la adresa www.cazareonline.univ-ovidius.ro, 24 de ore din 24, până în data de 16 septembrie, ora 16.00. Primul clasament cu studenții care se califică pentru a obține un loc de cazare în căminele Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) va fi publicat atât online, pe site-ul UOC, în secțiunea Info cămine/cazare, cât și la avizierele căminelor, la data de 20 septembrie, până la ora 17.00. Clasamentul final validat cu studenții care au obținut un loc de cazare în căminele UOC, după procesarea eventualelor contestații, va fi publicat atât online, pe site-ul UOC (univ-ovidius.ro), în secțiunea Info cămine/cazare, cât și la avizierele căminelor, la data de 26 septembrie, până la ora 18.00. Cei care nu prind un loc după primul clasament vor fi trecuți pe listele de așteptare, ultima repartizare fiind programată pe 3 octombrie. ”Eventualele solicitări de clarificări, petiții, contestații se vor putea formula și transmite cel târziu până pe 22 septembrie, ora 16.00, online, 24/24h, prin completarea formularului de la pagina de Contact (cazareonline.univ-ovidius.ro/contact), sau în scris, pe suport de hârtie, în intervalul orar 09.00 - 16.00, la biroul administrativ din Căminul FN2, situat în mun. Constanța, Aleea Studenților nr. 1. Răspunsurile la eventualele solicitări de clarificări, petiții, contestații vor fi oferite în termen de maximum 24 de ore de la data înregistrării”, au precizat reprezentanții UOC pe site-ul instituției.



12