Chirițoiu: Plafonarea tarifelor RCA de către stat va deschide „cutia Pandorei“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Chirițoiu: Plafonarea tarifelor RCA de către stat va deschide „cutia Pandorei“

Economie 17 Septembrie 2016 / 17:52 482 accesări

Intervenția statului pe piața polițelor RCA și plafonarea prețurilor ar putea determina grupuri de interese din alte sectoare economice să ceară același lucru, ceea ce ar afecta concurența și ar fi în detrimentul consumatorilor, a declarat, sâmbătă, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

"Rămâne problema strategică, faptul că am deschis "cutia Pandorei". Pentru prima dată, am acceptat că ar fi posibilă o intervenție a statului să se plafoneze prețurile. Este foarte posibil ca, la RCA, să se ajungă la o plafonare pentru șase luni, lucru permis de Legea concurenței, dar, repet, pentru situații excepționale. Până acum această clauză nu a mai fost folosită decât o singură dată, în 1997, pentru un subiect relativ minor", a spus Chirițoiu, în cadrul unui seminar organizat de Consiliul Concurenței la Sinaia.

El a amintit că, în perioada de boom al cotației petrolului, s-a încercat plafonarea prețului carburanților, însă până la urmă acest lucru nu s-a făcut. Între timp, prețul petrolului a scăzut foarte mult și prețurile la pompă s-au diminuat și ele.

"Nu am vrea să devină o practică (plafonarea prețurilor — n.r.), de-asta spun că este un risc strategic. Odată deschisă această posibilitate, poate să crească apetitul și altor grupuri de interese din alte sectoare economice, să vină cu acest gen de propuneri. Este periculos, întrucât cea mai bună protecție este concurența între actorii din piață. Dacă vine statul și stabilește el un preț, e un risc ca statul să cartelizeze piața. În loc ca acest lucru fie făcut de companii, întâlnindu-se pe la colțuri, vine statul și îi cartelizează el și, pe termen mediu, este mai rău pentru consumatori", a subliniat Chirițoiu.

Potrivit acestuia, Consiliul Concurenței a finalizat în decembrie anul trecut o analiză sectorială pe acest domeniu și a emis opt recomandări, din care șapte vor fi preluate în legislația națională. "Scopul nu este să fie preluate recomandările noastre, ci să facem lucrurile să meargă mai bine. Sperăm ca, odată apărută noua legislație, lucrurile să se normalizeze treptat", a susținut oficialul Concurenței.

Președintele Consiliului Concurenței crede că cea mai mare problemă a acestei piețe este faptul că cineva plătește polița RCA și altcineva este beneficiarul.



12