Chiru, Mitroi, Hânsă și Urdea, excluşi din cursa pentru locale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Primele victime ale Decalogului PNL

Chiru, Mitroi, Hânsă și Urdea, excluşi din cursa pentru locale

Politică 13 Decembrie 2015 / 18:35 3829 accesări

Impunerea unor criterii draconice pentru membrii de partid care doresc să candideze la alegerile de anul viitor, locale și parlamentare, a provocat o adevărată criză în PNL. Unul dintre liberalii constănțeni cu state vechi în partid spune că, prin impunerea celor 10 criterii de integritate, conducerea centrală a PNL și-a dat cu stângul în dreptul. „Ne autofaultăm. Vrem să arătăm lumii cât suntem noi de corecți, dar uităm că avem în 2016 două bătălii electorale grele. Nu spun că trebuie să-i promovăm pe cei care au încălcat legea, dar în urma acestui joc de imagine vor cădea victime oameni care ar putea să fie declarați nevinovați. Dacă primarii sau parlamentarii care au fost trimiși în judecată pentru diferite fapte de corupție vor câștiga procesele, ce se va întâmpla în aceste cazuri? Nu cumva în cazul acestora se încalcă prezumția de nevinovăție? De ce să fim noi mai catolici decât Papa?”, a declarat sursa citată.

PREZUMȚIA DE NEVINOVĂȚIE, ÎNCĂLCATĂ Un alt liberal constănțean afirmă că, dacă mâine s-ar organiza alegeri locale, PNL ar avea o mare problemă. Asta pentru că trei dintre cei 15 primari ai PNL din județ nu ar mai putea candida. Potrivit sursei citate, primarii comunelor Valu lui Traian, Florin Mitroi, și Limanu, Nicolae Urdea, nu ar mai putea candida pentru că sunt trimiși în judecată pentru corupție. Florin Mitroi este acuzat de abuz în serviciu pentru că a restituit ilegal peste 650 de hectare de teren care aparţineau Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă din Valu lui Traian. Prejudiciul estimat de procurori se ridică la peste un milion de lei, pentru care s-a instituit sechestru pe averile inculpaţilor. În acest dosar mai este judecat și fostul prefect al judeţului Constanţa, Dănuţ Culeţu. La rândul său, primarul comunei Limanu, Nicolae Urdea, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de DNA Constanța, pentru abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată și folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene. O altă victimă a Decalogului PNL este primarul liberal al orașului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, care este trimis în judecată în trei dosare penale, fiind acuzat de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, pagubele fiind estimate la mai multe sute de mii de lei. Întrebat cum comentează faptul că există pericolul ca el să nu poată candida la alegerile locale, Hânsă a spus că setul de reguli impus de PNL încalcă grav prezumția de nevinovăție. „Eu nu am nicio problemă în a nu mai candida, mă voi supune deciziei. Făcând abstracție de situația mea, cred că PNL poate să piardă oameni buni și care sunt dispuși să muncească pentru interesul public”, a spus Hânsă.

CHIRU, TRECUT PE LINIE MOARTĂ? Printre liberalii care nu se încadrează în criteriile de integritate este senatorul Gigi Chiru, care a fost condamnat în primă instanță la șase luni de închisoare cu suspendare. Fost co-președinte al filialei județene a PNL Constanța, Chiru, în trecut președinte al fostului PDL Constanța, și-ar dori să candideze la funcția de primar al municipiului Constanța. Cum însă procesul lui Chiru se află la faza de recurs, senatorul trebuie să aștepte finalizarea judecății pentru a vedea dacă va putea candida.

DECALOG Criteriile de integritate adoptate la Consiliul Naţional al PNL vor trebui să fie respectate de candidaţii la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare şi vizează lustraţia, traseismul, nepotismul, contractele cu statul, falsul în declaraţii, incompatibilitatea sau conflictul de interese, atitudinile discriminatorii, datoriile la bugetul de stat, plagiatul şi problemele penale. Astfel, potrivit Decalogului adoptat de liberali, nu vor putea candida la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare cei care intră sub incidenţa lustraţiei (să nu fi fost membru sau colaborator al fostei Securități și să nu fi fost dovedit ca ofițer acoperit, să nu fi deținut funcții retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel), traseiştii (cei care şi-au schimbat apartenența politică astfel încât să fi candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni), persoanele care şi-au angajat în funcții, în cadrul instituţiilor publice pe care le-au condus sau le conduc, soțul/soția, rude sau afini de gradul I, persoanele care au avut afaceri cu instituția pentru care candidează sau cu instituții din subordinea acesteia, precum şi cele care au comis fals în declarația de avere sau interese, dovedit prin decizie judecătorească. Interdicţii sunt şi pentru liberalii care au datorii la bugetul local mai vechi de un an, cei care au hotărâri judecătoreşti definitive pentru incompatibilitate și conflict de interese, care au manifestat atitudini discriminatorii, prin declarații sau atitudini rasiste, șovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive, precum şi cei care au obţinut titluri şi diplome prin plagiat, stabilit prin decizie definitivă a instanţei. Decalogul PNL a fost amendat, pe parcursul dezbaterilor interne, astfel încât prevederile legate de candidatura celor care au probleme de corupţie sunt mai permisive faţă de primul draft. Astfel, dacă iniţial Comisia de formulare a criteriilor a interzis candidatura liberalilor urmăriţi penal pentru corupţie, ulterior s-a revenit asupra deciziei şi s-a stipulat interzicerea înscrierii în competiţia electorală a candidaţilor urmăriţi penal pentru dare de mită sau infracţiuni comise cu violenţă.

Citește și:

Candidații PNL la locale, verificați de omul lui Băsescu, pe banii americanilor



12