DECIZIA E DECIZIE Senatorul liberal Tudor Chiuariu a fost condamnat definitiv şi irevocabil, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în dosarul „Poşta Română“, infracţiune comisă în exerciţiul mandatului de ministru al Justiţiei. Chiuariu contestă condamnarea, pe care o consideră “o hotărâre dată fără probe şi fără bază legală”. Acum, Chiuariu vrea să supună hotărârea instanţei din România judecăţii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). În prezent, senatorul liberal îndeplineşte funcţia de preşedinte al Comisiei juridice a Senatului şi este membru în Comisia de revizuire a Constituţiei. Comisia juridică are o importanţă specială: pe la ea trec toate proiectele de lege pentru a primi aviz înainte de a intra pe ordinea de zi a plenului, iar tot ea dă avizul în cazul cererilor Parchetului vizând un parlamentar (ridicarea imunităţii, percheziţie etc.).
APEL În acest moment, problema se pune astfel: este oare admisibil ca în fruntea Comisiei juridice sau în cea de revizuire a Constituţiei să se afle o persoană condamnată definitiv de instanţa supremă pentru abuz în serviciu, cu atât mai mult cu cât el a fost comis în exerciţiul unei demnităţi publice? Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu crede asta. Zgonea i-a transmis senatorului Chiuariu, ieri, că ar trebui să facă „un pas în lateral“ din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice a Senatului, pentru că şeful acestui for este cel mai important preşedinte de comisie, după cutumele dintr-un stat democratic. El a adăugat că acesta este pasul cel mai important pe care trebuie să îl facă Chiuariu pentru a nu afecta credibilitatea funcţiei pe care o deţine. În cele din urmă, Chiuariu a decis să demisioneze din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice, începând cu 1 februarie, ca urmare a condamnării definitive.
AVERTISMENT La rândul său, senatorul PSD Mircea Geoană a declarat, ieri, că este dificil să ai credibilitate în faţa opiniei publice în condiţiile în care doi foşti miniştri condamnaţi nu demisionează din Parlament. Geoană a atras atenţia asupra neîncrederii mari în clasa politică, în mediul de afaceri din România, astfel încât, „dacă vrei să distrugi un subiect, îl bagi în cazanul cu smoală în care diverse interese învârtesc cu foarte mult sârg“. Vinerea trecută, liderul PNL, Crin Antonescu, a spus că Delegaţia Permanentă a partidului va lua în discuţie cazul senatorului Chiuariu, precizând că evită să comenteze o sentinţă judecătorească.