Chopin, celebrat la Biblioteca Judeţeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Chopin, celebrat la Biblioteca Judeţeană

Cultură 09 Ianuarie 2010 / 00:00 415 accesări

Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” găzduieşte o serie de expoziţii de carte prin care celebrează personalităţile aniversate, în acest an, de UNESCO - Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură. Printre acestea se află şi celebrul pianist Frederic Chopin, de la naşterea căruia se împlinesc, în luna martie, două veacuri. Marele muzician s-a născut în anul 1810, în Zelazowa Wola, Polonia, aproape de Varşovia şi a încetat din viaţă la Paris, pe 17 octombrie 1849. În privinţa datei de naştere a lui Chopin există anumite controverse. Potrivit registrului parohiei, cel care avea să influenţeze lumea muzicală s-a născut la 22 februarie, însă mama lui Chopin a susţinut întotdeauna că data reală este 1 martie. Există şi cercetători care au stabilit că pianistul s-ar fi născut cu un an mai devreme, în 1809.

Lucrările sale figurează în recitalurile de pian de astăzi, literatura pianistică fiind de neconceput fără el. Chopin este unul dintre cei mai prolifici şi influenţi compozitori de muzică pentru pian. Deşi considerat un copil minune în ţara natală, Chopin pleacă, la vârsta de 20 de ani, către Paris, în „capitala pianisticii”, petrecându-şi acolo tot restul vieţii. Când a apărut pentru prima dată în viaţa nonconformistei scriitoare George Sand, Chopin, la vârsta de 27 de ani, era favoritul saloanelor pariziene. Relaţia cu cunoscuta romaniceră a durat până în 1847, cu puţin timp înainte de trecerea în nefiinţă a geniului pianisticii. „Scund, zvelt, cu părul blond, cu ochi albaştri-cenuşii (unii spun căprui), cu nasul proeminent, era fragil din punct de vedere fizic şi felul lui de a cânta nu a avut niciodată multă sonoritate. Spre sfârşitul vieţii devenise un fel de şoaptă”, aşa îl descrie criticul muzical Harold C. Schonberg, în lucrarea „Vieţile marilor compozitori”, tradusă în limba română la Editura Lider. Chopin a fost contemporan cu Liszt, Rossini, Berlioz, Schumann şi Mendelssohn, cu pictorii Delacroix şi Ingres, precum şi cu scriitorii Hugo, Balzac sau Lamartine.

Biblioteca Judeţeană Constanţa îi mai celebrează, prin micro-expoziţii de carte, pe compozitorul Robert Schumann (1810-1856) - 200 de ani de la naştere, scriitorul rus Anton Pavlovici Cehov (1860-1904) - 150 de ani de la naştere, precum şi pe filosoful german Arthur Schopenhauer (1788-1860) - 150 de ani de la naştere.

Taguri articol


12