Scandalul închisorilor secrete găzduite pe teritoriul României a revenit în actualitate, miercuri, odată cu audierile începute în acest dosar de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Site-ul abcnews.go.com a publicat un articol semnat de jurnalista Alison Matler de la Associated Press despre acest subiect deloc convenabil pentru țara noastră. Avocata Amrit Singh, care reprezintă un saudit acuzat de terorism în SUA, susține că România ar fi primit milioane de dolari de la CIA pentru a găzdui închisori secrete, numai că, se naște întrebarea, de unde știe distinsa avocată și ce dovezi concrete are în susținerea acestei acuzații deosebit de grave?!
”CIA a plătit României milioane de dolari pentru a găzdui închisori”, a declarat avocata pentru drepturile omului Amrit Singh, miercuri, în timp ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a audiat acuzațiile formulate împotriva țării noastre, potrivit cărora ar fi permis agenției americane să tortureze suspecți de terorism în timpul programului secret de extrădări desfășurat în mandatul președintelui american George W. Bush. Amrit Singh a spus Curții Europene pentru Drepturile Omului în ziua de deschidere a acestui dosar că în România au existat închisori CIA, în perioada 2003-2005, cu acceptul și cooperarea Guvernului de la București, afirmație negată vehement de autoritățile române. Reprezentantul Guvernului României la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Catrinel Brumar, a replicat că ”este nevoie de mai mult decât de speculații și bănuieli pentru a stabili responsabilitatea statului român”, afirmând că o anchetă este în desfășurare. Curtea a anunțat că va delibera în câteva luni dacă România, în cunoștință de cauză, a permis înființarea unor închisori secrete ale CIA unde au avut loc acte de tortură și dacă a eșuat în a preveni torturarea clientului reprezentat de Amrit Singh. Prezența închisorilor secrete ale CIA rămâne un subiect sensibil în România, un aliat puternic al SUA, care, la vremea respectivă, căuta susținerea Washingtonului pentru a fi admisă în NATO, lucru care s-a și întâmplat în anul 2004, notează Alison Matler de la Associated Press. Amrit Singh a declarat, de altfel, pentru Associated Press, într-un interviu telefonic, că ”România a fost în negare, dar și întunecată, ascunsă, în argumentația sa cu privire la acest caz”. De asemenea, Amrit Singh a mai spus că clientul său, cetățeanul de naționalitate saudită Abd al-Rahim Al Nashiri, a fost încătușat, privat de somn, expus unor zgomote foarte puternice și lumini intense, lovit și hrănit forțat cât timp s-a aflat în închisoarea CIA din București, în anul 2004. În prezent, el se află în custodia SUA, închis la Guantanamo. Avocata a mai precizat că supunerea clientului său la aceste rele tratamente nu a condus la obținerea vreunei informații utile în ancheta CIA.
Raportul Comisiei pentru Serviciile Secrete din Senatul SUA asupra actelor de tortură practicate de CIA a fost încheiat în anul 2014 și a detaliat cum au fost torturați prizonierii și cum s-a evitat supravegherea acestui program de către Guvernul SUA. Raportul nu menționează, însă, în mod direct România. Organizația pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a numit audierile de miercuri de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, ”o piatră de hotar în stabilirea responsabilității”.