Sediul din Amman al agenţiei iordaniene pentru spionaj şi securitate a fost folosit, începînd din 2000, drept centru de detenţie şi interogatorii pentru CIA, informează cotidianul “Washington Post”, în ediţia electronică de sîmbătă. CIA a reţinut şi interogat, în ultimii şapte ani, cel puţin 12 suspecţi de terorism de altă naţionalitate decît iordaniană, conform unor documente, mărturiilor unor foşti deţinuţi, militanţi pentru drepturile omului, avocaţi şi foşti oficiali americani, citate de “Washington Post”. În majoritatea cazurilor, sediul Departamentului general pentru Informaţii a funcţionat ca loc de escală pentru deţinuţii CIA reţinuţi în alte ţări, unde aceştia puteau fi ascunşi după arestare şi reţinuţi timp de cîteva zile sau chiar cîteva luni, înainte de a fi transferaţi la Guantanamo sau centre CIA situate în alte ţări.
Unii dintre suspecţi au fost arestaţi în timp ce tranzitau Iordania, doi dintre ei fiind reţinuţi în timpul escalelor pe aeroportul internaţional din Amman. Un alt deţinut, un student în microbiologie arestat în Pakistan, în săptămînile care au urmat atentatelor din 11 septembrie, nu a mai fost văzut după ce a fost transferat la Amman, cu un avion CIA, cu şase ani în urmă. Cel mai recent caz dezvăluit este cel al palestinianului Marwan al-Jabour, care a fost transferat, anul trecut, în Iordania, dintr-o închisoare secretă a CIA şi eliberat după cîteva săptămîni, în Fîşia Gaza.
Departamentul General pentru Informaţii (GID) este probabil cel mai apropiat aliat al CIA în ţările arabe. Agenţia iordaniană a beneficiat de fonduri, echipamente şi programe de instruire CIA, timp de mai multe decenii şi are chiar şi un site Internet în limba engleză. Relaţiile s-au intensificat în ultimii ani, oficiali americani exprimîndu-şi, în repetate rînduri, aprecierea pentru activitatea şi cunoştinţele omologilor iordanieni. CIA a refuzat să comenteze relaţia cu GID, dar a susţinut, în continuare, transferul suspecţilor de terorism în alte ţări, prin aşa-numitele “extrădări excepţionale”. “SUA nu transferă suspecţi în nicio ţară în care consideră că ar putea fi torturaţi”, a declarat Paul Gimigliano, purtător de cuvînt al CIA. “Lăsînd deoparte miturile, extrădările excepţionale sînt, de fapt, un instrument legal, eficient, care a fost folosit de-a lungul anilor într-o măsură foarte limitată şi care are ca scop îndepărtarea teroriştilor de pe stradă”, a spus el.