CIA, acuzată că a tăinuit probe legate de atentatele din 11 septembrie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CIA, acuzată că a tăinuit probe legate de atentatele din 11 septembrie

Externe 24 Decembrie 2007 / 00:00 525 accesări

Comisia pentru 11 septembrie a cerut CIA, în 2003 şi 2004, informaţii privind interogatoriile suspecţilor al-Qaida, dar i s-a răspuns că agenţia a furnizat toate documentele care i s-au cerut. CIA a anunţat la 6 decembrie că sute de ore de înregistrări video din 2005 ale interogatoriilor suspecţilor al-Qaida, Abu Zubaydah şi Abd al-Rahim al-Nashiri, au fost ascunse, situaţie care a determinat foşti membri ai comisiei să revadă documentele clasificate, relatează cotidianul “The New York Times”, în ediţia de sîmbătă. Casetele cu interogatorii ar fi conţinut tehnici de simulare a înecului pe care activiştii pentru drepturile omului le consideră o formă de tortură. Preşedinţii Comisiei pentru 11 septembrie, Lee Hamilton şi Thomas Kean, afirmă că revizuirea documentelor, ale căror copii au fost obţinute de cotidianul american, i-a convins că CIA a luat o decizie conştientă pentru a împiedica ancheta comisiei, relatează “The New York Times”. Un memoriu realizat de Philip Zelikov, fostul director executiv al comisiei, conchide că “sînt necesare investigaţii ulterioare pentru a se stabili dacă faptul că CIA a ascuns înregistrările video ale interogatoriilor de comisie a încălcat legile americane”.

CIA a declarat că a distrus casetele pentru a proteja agenţii implicaţi în interogatorii, dar această informaţie a generat o serie de critici în rîndul activiştilor pentru drepturile omului şi a democraţilor din Congresul american, precum şi anchete din partea administraţiei Bush şi a Congresului. Comisia a analizat care au fost erorile dinainte şi de după atentatele de la 11 septembrie 2001 şi a cerut, în raportul său, o verificare a comunităţii americane de informaţii. Kean, un republican şi fost guvernator de New Jersey, a declarat că această comisie va oferi memoriul realizat procurorilor federali şi congresmenilor care anchetează distrugerea casetelor. Un purtător de cuvînt al CIA a declarat pentru “New York Times” că agenţia a fost pretătită să furnizeze Comisiei pentru 11 septembrie înregistrările, dar aceasta nu le-a cerut niciodată. “Nu ştiu dacă este ilegal sau nu, dar este cu siguranţă greşit”, a declarat Kean despre decizia CIA de a nu dezvălui existenţa acestor casete.

Printre declaraţiile despre care memoriul sugerează că au indus în eroare a fost afirmaţia directorului adjunct al CIA, John McLaughlin, din iunie 2004, care a afirmat că “agenţia a adoptat toate măsurile necesare pentru a găsi documentele din posesia, custodia sau controlul său, ca răspuns la cererea comisiei şi a elaborat sau a deschis accesul la toate aceste documente”, relatează cotidianul american. Memoriul nu prezintă nicio concluzie în legătură cu ilegalitatea ascunderii înregistrărilor, dar menţionează că legea federală sancţionează pe oricine ascunde în mod deliberat fapte unei anchete federale sau face declaraţii false, continuă cotidianul. Un purtător de cuvînt al CIA a declarat că agenţia a depus eforturi pentru a respecta cererile comisiei şi a furnizat membrilor acesteia infirmaţii detaliate privind interogatoriile deţinuţilor. “Casetele nu au fost distruse în timp ce comisia era activă”, a declarat purtătorul de cuvînt.

Taguri articol


12