REGRETE TEORETICE Un scandal imens a izbucnit în luna martie, când președinta Comisiei de Informații a Senatului, Dianne Feinstein, a acuzat public CIA că a scotocit, fără să aibă dreptul, prin calculatoarele utilizate de anchetatori ai comisiei sale pentru un raport asupra utilizării torturii între 2002 și 2006. Comisia obținuse acces la milioane de documente confidențiale, pe care anchetatorii le stocau și le exploatau în computerele unei rețele informatice create în acest scop de CIA, RDInet, într-o clădire securizată din statul Virginia și la care, teoretic, CIA nu trebuia să aibă acces. Dar, potrivit concluziilor comisiei, CIA a încălcat această regulă pentru a suprima direct documente pe care le considera compromițătoare.
Directorul CIA a negat la vremea respectivă că agenția spiona comisia, dar a cerut inspectorului general al agenției să facă o anchetă internă. În cele din urmă, John Brennan s-a văzut nevoit să ceară scuze responsabililor Senatului american pentru investigațiile agenților săi în calculatoarele anchetatorilor parlamentari. ”Directorul Brennan a fost informat despre rezultatele anchetei biroului inspectorului general, care include un aviz potrivit căruia câțiva angajați ai CIA nu au respectat acordul încheiat între comisie și CIA în 2009”, a declarat Dean Boyd, purtător de cuvânt al CIA. ”Directorul i-a informat pe președinta și pe vicepreședintele comisiei despre concluzii și și-a cerut scuze acestora pentru acțiunile agenților CIA descrise astfel în raport”, a mai scris purtătorul de cuvânt.
PE CALE DE A SE DESECRETIZA John Brennan a inițiat o anchetă în cadrul CIA, care va fi condusă de fostul senator Evan Bayh, fost președinte al Comisiei de Informații. Această anchetă ar putea duce la sancțiuni disciplinare. După trei ani de muncă, între 2009 și 2012, anchetatorii Comisiei de Informații au întocmit un raport, considerat ”tulburător” de Dianne Feinstein, despre tehnicile de interogare în forță utilizate de CIA între anii 2002-2006, sub mandatul lui George W. Bush, una dintre ele fiind simularea înecului. Comisia l-a aprobat în urma unei dezbateri cu ușile închise, în decembrie 2012. Lung de 6.300 de pagini, raportul urmează să fie declasificat, dar procedura, controlată de Executiv, nu a fost încă finalizată.
PENTRU UNII MUMĂ, PENTRU ALȚII... Scandalul practicilor de spionaj ale SUA față de aliații lor este departe de a se estompa. Ministrul indian al Afacerilor Externe, Sushma Swaraj, i-a declarat omologului său american, John Kerry, care efectuează o vizită în India, că supravegherea unui aliat este inacceptabilă, ca urmare a alegațiilor potrivit cărora Agenția Națională de Securitate (NSA) americană ar fi monitorizat Partidul Bharatiya Janata (BJP), aflat la putere. Potrivit unui document clasificat, făcut public în urmă cu o lună de publicația ”The Washington Post”, partidul naționalist hindus, venit la putere în India după câștigarea alegerilor, făcea parte dintre țintele autorizate ale NSA în 2010, în perioada în care se afla în opoziție. Oficialii de la New Delhi au protestat la vremea respectivă, convocându-l pe ambasadorul american.
John Kerry a declarat jurnaliștilor că are datoria să manifeste rezervă în public cu privire la subiectele referitoare la serviciile de informații, subliniind că președintele Obama a făcut eforturi fără precedent pentru a asigura o supervizare mai bună a serviciilor de informații americane. A recunoscut că informațiile privind monitorizarea exercitată de administrația de la Washington au fost evocate în cursul întrevederilor sale cu interlocutorii indieni și a asigurat că serviciile de informații ale celor două țări încearcă să depășească orice divergență. Această vizită a lui John Kerry, care a fost primit vineri de noul prim-ministru indian Narendra Modi, are scopul să amelioreze relațiile între cele două țări, care s-au deteriorat în cursul ultimelor luni.