CIA intensifică raidurile în Pakistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CIA intensifică raidurile în Pakistan

Externe 29 Septembrie 2010 / 00:00 362 accesări

Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) a intensificat raidurile aeriene în zonele tribale din Pakistan, în efortul de a dejuca un presupus complot terorist împotriva unor obiective din Europa. Raidurile aeriene sunt efectuate cu avioane fără pilot, vizând zone tribale situate la frontiera dintre Pakistan şi Afganistan. Potrivit unor foşti şi actuali agenţi CIA, complotul terorist, depistat de câteva săptămâni, ar viza mai multe ţări, între care Marea Britanie, Franţa şi Germania. Natura exactă a complotului sau comploturilor nu se cunoaşte, iar experţi din SUA, Pakistan şi ţări europene continuă investigaţiile. În ultimele zile, au existat numeroase alerte teroriste în Franţa, Germania şi Marea Britanie. Secretarul american pentru Securitate Internă, Janet Napolitano, va discuta despre aceste ameninţări cu omologii săi europeni, în cadrul unei reuniuni ONU pe tema siguranţei aeriene, care se va desfăşura peste câteva zile la Montreal. În ultimele săptămâni, CIA a lansat cel puţin 20 de raiduri aeriene în zone tribale din Pakistan. Cel mai recent atac aerian a avut loc luni, vizând o locuinţă din partea de nord-vest a Pakistanului. Cel puţin patru insurgenţi au fost ucişi.

Liderul Al-Qaida pentru Pakistan şi Afganistan a fost ucis, sâmbătă, în nord-vestul Pakistanului de o rachetă lansată de un avion american fără pilot, au anunţat ieri mai mulţi oficiali din cadrul serviciilor de securitate pakistaneze. Egipteanul Sheikh Fateh, probabil un nume de război, nu este deloc cunoscut. I-a succedat egipteanului Mustafa Abu al-Yazid, considerat numărul trei în ierarhia Al-Qaida şi liderul reţelei lui Osama ben Laden în Afganistan. Acesta din urmă a fost ucis în mai, tot de un avion american fără pilot în nord-vestul Pakistanului. Doi ofiţeri din cadrul serviciilor secrete pakistaneze au confirmat informaţia, precizând că acesta a murit într-un vehicul lovit de racheta lansată de un avion american fără pilot, în cadrul unuia dintre atacurile aproape zilnice ale acestor avioane ale CIA din ultima lună.

Generalul David Petraeus afirmă că mai mulţi luptători Taliban au abordat Guvernul afgan şi forţele internaţionale în vederea depunerii armelor. Comandantul forţelor internaţionale şi americane în Afganistan, generalul David Petraeus, a precizat că este vorba despre aproximativ 20 de grupuri mici de luptători Taliban. Reconcilierea cu liderii Talibani este domeniul Guvernului afgan. Planul de reconciliere adoptat de administraţia Hamid Karzai preevede că insurgenţii Taliban care depun armele primesc locuri de muncă şi bani. Programul ar urma să fie finanţat de comunitatea internaţională. La începutul lunii iunie, emisarul american Richard Holbrooke anunţase că intenţiona să ceară Guvernului afgan garanţii privind utilizarea fondurilor de 200 de milioane de dolari promise pentru finanţarea acestui program. Planul de reconciliere se desfăşoară sub egida Înaltului Consiliu pentru Pace, ai cărui membri au fost numiţi marţi de şeful statului. În replică, purtătorul de cuvânt al Talibanilor, Zabihullah Mujahid a respins afirmaţiile generalului Petraeus.

Pe de altă parte, un militar american, Jeremy Morlock, de 22 de ani, acuzat că a organizat, pentru a se amuza, moartea a trei civili afgani, a fost prezentat de avocatul său ca “un băiat naiv şi impresionabil”, aflat sub influenţa medicamentelor. Jeremy Morlock, cu faţa unui adolescent şi cearcăne, este primul dintr-un grup de cinci soldaţi care compare în faţa justiţiei militare, în cadrul audierilor preliminare, înaintea unui eventual proces în faţa Curţi Marţiale. El şi camarazii săi de arme sunt acuzaţi că au organizat, cu scopul de a se amuza, uciderea a trei civili afgani, între ianuarie şi mai 2010, în timpul mobilizării lor în provincia Kandahar, iar unii dintre ei sunt acuzaţi de dezmembrarea cadavrelor şi păstrarea unor părţi din ele. Audierile au avut loc la baza militară Lewis-McChord, la câţiva kilometri de Tacoma, la sud de Seattle, în statul Washington, şi nu au răspuns tuturor întrebărilor ridicate de acest caz macabru, din cauza absenţei a peste zece dintre martorii acuzării, între care şi trei acuzaţi, care au invocat dreptul la tăcere. Interogatoriile s-au concentrat asupra mărturiilor ofiţerilor care au efectuat anchetele în Afganistan, în luna mai, şi care au luat declaraţii de la Jeremy Morlock. Audierile au permis, totodată, confirmarea faptului că Jeremy Morlock deţinea, în computerul său, fotografii cu soldaţi alături de cadavre, fără să fie posibil să se afle dacă aceste fotografii au fost făcute cu scopul unei documentări militare sau cu titlu privat.

Cazul prezintă un potenţial exploziv pentru armata americană, care nu se bucură de încrederea populaţiei afgane, în special în provincia Kandahar, un fieff al miliţiilor Taliban. Dacă Jeremy Morlock va fi găsit vinovat de Curtea Marţială, riscă închisoarea pe viaţă sau pedeapsa capitală.



12