CIA nu răspunde pentru uciderea a doi deţinuţi în închisorile sale secrete

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CIA nu răspunde pentru uciderea a doi deţinuţi în închisorile sale secrete

Externe 01 Septembrie 2012 / 00:00 307 accesări

SUA au încheiat investigaţia asupra morţii a două persoane deţinute în închisorile secrete ale CIA, după 11 septembrie 2001 şi a decis să renunţe la urmărirea penală, a anunţat, joi, Departamentul american al Justiţiei. ”Ministerul a renunţat la urmărirea penală întrucât dovezile au fost insuficiente pentru a se ajunge la o condamnare dincolo de o bănuială rezonabilă”, menţionează secretarul Justiţiei, Eric Holder, încercând să justifice această hotărâre.

Ancheta judiciară a început în 2009, când Holder a cerut procurorului John Durham să investigheze interogatoriile la care CIA a supus 101 deţinuţi în închisorile secrete din afara SUA, pentru a determina dacă acestea s-au făcut cu încălcarea legii. Procurorul trebuia să verifice în mod special dacă agenţii CIA au recurs la tehnici de interogare nepermise. În iunie 2011, acest procuror a cerut închiderea tuturor investigaţiilor, cu excepţia uneia ce priveşte uciderea a doi deţinuţi, unul într-o închisoare secretă din Afganistan şi celălalt în închisoarea Abu Ghraib din Irak. Pentru a obţine informaţii de la persoanele capturate şi bănuite că au legături cu reţeaua teroristă al-Qaida, CIA a folosit tehnici de interogatoriu pe care numeroase voci le asimilează torturii. Printre acestea se numără privarea de somn şi simularea înecului, la aceasta din urmă fiind supus de 183 de ori, într-o închisoare secretă din Polonia, Khaled Cheikh Mohammed, considerat creierul atentatelor de la 11 septembrie.

În timp ce directorul CIA, David Petraeus, a salutat decizia justiţiei americane, aceasta este criticată de mai multe asociaţii. Astfel, Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU) consideră că ”o asemenea impunitate ameninţă să saboteze interzicerea torturii şi a relelor tratamente pe plan internaţional”. ”SUA îşi arată încă o dată voinţa de a nu răspunde pentru crimele comise în ultimul deceniu”, afirmă, la rândul său, Centrul pentru Drepturi Constituţionale (CCR), care vorbeşte despre ”necesitatea unor investigaţii independente”.

Taguri articol


12