CIA plăteşte, în secret, membri ai administraţiei lui Hamid Karzai

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CIA plăteşte, în secret, membri ai administraţiei lui Hamid Karzai

Externe 30 August 2010 / 00:00 444 accesări

Şapte soldaţi americani şi-au pierdut viaţa la sfârşitul acestei săptămâni în Afganistan, la care se adaugă şi aproximativ 15 militanţi Taliban, a anunţat duminică Forţa internaţională a NATO în Afganistan. În cursul zilei de sâmbătă trei militari şi-au pierdut viaţa în două ciocniri separate cu luptători Taliban în estul Afganistanului. În aceeaşi zi, alţi doi soldaţi şi-au pierdut viaţa în urma exploziei unei mine în sud, iar duminică încă doi militari şi-au pierdut viaţa în urma unor atacuri produse tot în sudul acestei ţări. Un purtător de cuvânt al ISAFa precizat că toţi cei şapte militari morţi sunt americani. Aceste ultime victime ridică la 472 numărul soldaţilor NATO care şi-au pierdut viaţa în Afganistan de la începutul acestui an, comparativ cu 521 pentru întregul an 2009.

Situaţia din Afganistan este departe de a stabiliza. CIA plăteşte în secret mai mulţi membri ai administraţiei lui Hamid Karzai, pentru a păstra surse de informaţie într-un Guvern asupra căruia liderul afgan este văzut deseori ca având o influenţă limitată, susţin foşti şi actuali oficiali SUA, citaţi de publicaţia “The Washington Post”. În unele cazuri, plăţile datează de mai mult timp şi sunt destinate menţinerii unei liste de aliaţi în cadrul palatului prezidenţial. Unele persoane sunt informatori pentru CIA, dar altele primesc bani în cadrul unor angajamente mai informale, menite să le asigure accesibilitatea, potrivit unui oficial SUA. CIA a continuat plăţile în pofida acuzaţiilor că ar sprijini oficiali corupţi şi că ar submina astfel eforturile de a reduce dependenţa afgană de surse secrete de venituri şi putere. Pe de altă parte, Paul Gimigliano, un purtător de cuvânt al agenţiei de informaţii, a respins afirmaţiile, spunând că “această sursă anonimă pare să fie condusă de ignoranţă, de rea-voinţă sau de ambele”. Dezvăluirile au loc în condiţiile în care o anchetă de corupţie ce vizează unul dintre consilierii de securitate naţională ai lui Karzai şi presupus informator al CIA exercită noi presiuni asupra relaţiei deja slăbite dintre Washington şi Kabul.

Fostul viceprocuror general din Afganistan l-a acuzat pe preşedintele Hamid Karzai că l-a demis săptămâna trecută deoarece a refuzat să blocheze anchete de corupţie demarate împotriva unor oficiali de rang înalt din Guvernul afgan. Fazel Ahmed Faqiryar a afirmat că anchetele care vizau peste 20 de înalţi oficiali afgani, printre care şi miniştri, ambasadori şi guvernatori ai provinciilor - au fost suspendate şi blocate direct de Karzai, procurorul general Mohammed Ishaq Aloko şi alţi reprezentanţi ai puterii. Declaraţiile sale, dezminţite de biroul lui Karzai, au coincis în mare măsură cu informaţiile furnizate într-o serie de interviuri de cinci oficiali occidentali familiarizaţi cu aceste cazuri, care afirmă că Hamid Karzai şi alţi reprezentanţi guvernamentali au intervenit în anchetele deschise de procurori împotriva unor înalţi oficiali afgani. Potrivit unui oficial american care a solicitat anonimatul, procurorii afgani pregătiseră acuzaţii împotriva unor oficiali suspectaţi de corupţie, dar preşedintele Karzai îi bloca în permanenţă. De exemplu, Hamid Karzai a intervenit şi pentru a opri ancheta demarată împotriva unuia dintre cei mai apropiaţi consilieri ai săi, Mohammed Zia Salehi, care, potrivit anchetatorilor, fusese înregistrat cerând mită de la un alt afgan pentru a-l ajuta să blocheze un dosar de corupţie. Şeful de personal al preşedintelui afgan, Umer Daudzai, a negat acuzaţiile privind implicarea acestuia.

Pe de altă parte, cinci membri ai echipei de campanie a unei candidate la alegerile legislative din Afganistan, răpiţi cu câteva zile în urmă de miliţiile Taliban, au fost ucişi, iar trupurile neînsufleţite au fost abandonate într-o zonă muntoasă din provincia Herat. Luptătorii Taliban revendicaseră săptămâna trecută răpirea a zece membri ai echipei de campanie a candidatei la alegeri Fawzya Galani. Cadavrele celor cinci bărbaţi răpiţi au fost găsite într-o regiune muntoasă din districtul Adraskan. Membrii echipei dispăruseră miercuri lângă oraşul Herat, al doilea oraş al ţării, situat în apropiere de graniţa cu Iranul. Sâmbătă, şi patru femei care lucrau pentru o organizaţie neguvernamentală locală specializată în sprijinirea dependenţilor de droguri au fost răpite de necunoscuţi în provincia Faryab.

Taguri articol


12