CIA, supusă la presiuni să renunțe la tortură!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CIA, supusă la presiuni să renunțe la tortură!

Eveniment 07 Ianuarie 2015 / 00:00 492 accesări

Se anunță vremuri de transformări intense pentru CIA! În primul rând, s-a anunțat că inspectorul său general David Buckley, care a investigat o dispută între agenție și Congresul american cu privire la gestionarea informațiilor privind activitățile CIA de detenție și interogare, va demisiona la 31 ianuarie. Agenția a informat într-un comunicat că David Buckley, care a servit ca inspector al agenției timp de peste patru ani, părăsește agenția pentru „o oportunitate apărută în sectorul privat”. Surse oficiale din CIA și Congres au declarat că plecarea sa nu are legătură cu politica sau activitatea sa de investigație.

Biroul lui David Buckley a întocmit, în luna iulie anul trecut, un raport cu privire la o dispută între CIA și Comisia pentru Servicii Secrete a Senatului american. Raportul a constatat că unii angajați ai CIA au acționat într-un mod care încălca o înțelegere între agenție și comisie privind accesul la o rețea de computere special creată pentru schimbul de informații privind implicarea CIA în tratamente dure aplicate militanților capturați. Potrivit raportului, directorul CIA, John Brennan, s-a plâns în urmă cu un an conducerii Comisiei, în fruntea căreia se afla pe atunci senatoarea democrată Dianne Feinstein, că anchetatori ai Senatului au obținut documente la care nu ar fi trebuit, în opinia agenției, să aibă acces. Ulterior, potrivit unui comunicat al agenției, senatoarea Feinstein și-a exprimat îngrijorarea că ofițeri CIA au acționat în mod abuziv atunci când au căutat în rețeaua informatică pentru a localiza documentele. Biroul lui David Buckley a transmis un raport cu privire la această anchetă Ministerului de Justiție, care a refuzat să deschidă o anchetă în acest caz.

Senatoarea democrată americană Dianne Feinstein nu se lasă intimidată însă și a anunţat că va depune o propunere de lege pentru a interzice definitiv CIA să recurgă la tortură şi să menţină suspecţi în detenţie, concretizând concluziile raportului de anchetă publicat în decembrie. Comisia de Informaţii din Senat, pe care Feinstein a prezidat-o până la sfârşitul anului trecut şi care acum este sub control republican, a dat publicităţii la 9 decembrie un raport care denunţa brutalitatea şi ineficienţa tehnicilor de interogare brutale ale CIA asupra unor deţinuţi care ar fi avut legături cu al-Qaida, la începutul anilor 2000, în timpul preşedinţiei lui George W. Bush. Preşedintele Obama a pus capăt acestor practici prin decret în ianuarie 2009, la sosirea sa la Casa Albă, dar democrata vrea să ofere un caracter permanent acestor interdicţii, introducând o lege.

Dianne Feinstein, care va continua să facă parte din Comisia de Informaţii, a propus patru măsuri legislative. Aceasta vrea ca interdicţia de a practica tortura şi tehnicile de interogare brutale să fie extinsă pentru a include în mod expres CIA. Senatoarea cere ca tehnicile de interogare autorizate de manualul de teren al Forţelor terestre, care clarifică tehnicile ce pot fi utilizate legal de militarii americani, să fie generalizate pentru a fi aplicate şi de serviciile de informaţii. Dianne Feinstein propune de asemenea să fie obligatorie informarea Crucii Roşii despre capturarea sau detenţia oricărui individ şi autorizarea accesului la deţinuţi. În fine, doreşte ca CIA să aibă interdicţie de a deţine persoane dincolo de o durată tranzitorie şi pe termen scurt. Pe de altă parte, democrata mai propune o serie de măsuri administrative pentru a reforma Agenţia Centrală de Informaţii şi a asigura o mai bună transparenţă a activităţilor sale, în special cu Congresul. Propunerile lui Dianne Feinstein au însă mai puţină influenţă de când republicanii au redobândit controlul asupra Senatului. Republicanul Richard Burr, care va fi probabil noul preşedinte al Comisiei de Informaţii, a apreciat că este regretabilă publicarea raportului privind activitatea CIA.

Taguri articol


12