Sâmburii de mere, pere, caise și ai altor fructe conțin acid prusic, cianură de hidrogen, diferită de cianura de potasiu, cunoscuta otravă, toxicitatea fiind periculoasă când sunt sparți și intră în contact cu apa, deci și în timpul mestecării. Un sfert de gram de cianură este suficient pentru a provoca o moarte rapidă și dureroasă, avertizează passionsate.be. Dozele din sâmburi sunt totuși atât de mici încât nu prezintă niciun pericol, capacitatea ficatului fiind mai mult decât suficientă pentru a le face față.
În manualele de utilizare a unor aparate de centrifugare americane se recomandă scoaterea sâmburilor din fructe, înainte de presare, nu atât pentru a proteja sănătatea consumatorilor, cât mai ales ca precauție a producătorilor față de riscul unor procese. Sâmburii unor fructe pot prezenta, totuși, un risc. Acum câțiva ani, în Olanda, un organism cu activitate în domeniu a avertizat consumatorii împotriva cantității mari de cianură din migdalele amare și unii sâmburi de caise. La adulți, consumul a 30 de grame de sâmburi de caise sau de migdale amare poate fi mortal, iar dozele periculoase sunt, bineînțeles, mai mici la copii.
Sâmburii de caise și migdalele amare se vând în comerț, fiind folosiți și ca suplimente pentru gust, de exemplu în pricomigdale. Cantitățile sunt însă foarte mici și supuse unui control strict, care verifică dacă a fost eliminată otrava. Migdalele dulci nu conțin decât o doză infimă de cianură.