Cifra cazurilor de gripă nouă creşte de la o zi la alta, pe teritoriul ţării noastre. Dacă pînă ieri după-amiază, medicii specialişti nu au mai confirmat niciun caz de gripă nouă, spre seară, specialiştii au anunţat alte două cazuri de gripă cu virusul A/H1N1, astfel că s-a ajuns la un total de 46. Este vorba despre doi bărbaţi, unul din Braşov, în vîrstă de 54 ani, care a venit în 26 iunie din Anglia, şi celălalt din Bucureşti, de 28 de ani, sosit din SUA în data de 4 iulie. Pacienţii au fost internaţi în Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, respectiv Institutul „Matei Balş” din Bucureşti, unde primesc tratament cu medicamente antivirale. Starea de sănătate a acestora este bună, potrivit specialiştilor. Autorităţile sanitare au demarat investigaţia epidemiologică pentru depistarea tuturor contacţilor.
Pacienta cu o complicaţie a gripei se simte bine
Pacienta diagnosticată cu gripă nouă, dar care suferea şi de pneumonie - considerată primul caz cu complicaţie din România - se simte bine şi urmează, în continuare, tratament cu antivirale, la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală, a declarat directorul spitalului, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. Pacienta, o tînără de 22 de ani din Galaţi, care se întorsese din Marea Britanie, a fost diagnosticată cu noua gripă pe 3 iulie, în urma testelor de laborator efectuate de Institutul „Cantacuzino”. Medicii au declarat, la acea dată, că, pentru prima oară de la apariţia îmbolnăvirilor cu virusul A/H1N1 în România, se confruntă cu un caz mai complicat, motiv pentru care s-a luat decizia ca aceasta să fie transferată la Institutul „Balş”. Primul caz de infecţie cu gripă nouă din România a fost diagnosticat, pe 23 mai, la o persoană sosită din SUA.
Evitaţi contactele cu persoanele bolnave
Medicii reamintesc populaţiei că toate persoanele care călătoresc trebuie să respecte măsurile preventive comunicate de minister. Este foarte important ca cei care au călătorit în zone endemice şi care prezintă simptome specifice noii gripe să se prezinte imediat la medic. Dacă prezentaţi următoarele simptome - tuse seacă, secreţii nazale apoase şi febră peste 38 grade Celsius - prezentaţi-vă de urgenţă la spital, la secţia de boli infecţioase. Evitaţi contactele cu persoanele bolnave. Cînd tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batistă. Astfel, reduceţi riscul ca cei din jurul dumneavoastră să se îmbolnăvească. După utilizare, aruncaţi batista la gunoi. Spălaţi-vă mîinile des, cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi. Produsele de curăţare a mîinilor pe bază de alcool pot fi, de asemenea, eficiente. Dacă sînteţi bolnav, păstraţi distanţa faţă de celelalte persoane pentru a evita să le contagiaţi. Evitaţi aglomeraţiile şi mulţimile. Evitaţi să mergeţi la serviciu sau la şcoală şi, în general, să ieşiţi din casă pentru diferite motive. Astfel se va reduce riscul de a contamina alte persoane.