Cifră de şcolarizare triplată!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În ultimii trei ani. La Facultatea de Farmacie Constanţa

Cifră de şcolarizare triplată!

Sănătate 02 Octombrie 2010 / 00:00 1503 accesări

Puţini absolvenţi ai studiilor superioare reuşesc, în ziua de azi, să se încadreze în câmpul muncii exact pe calificarea lor. Sunt absolvenţi ai Facultăţii de Medicină care sunt vânzători de medicamente, absolvenţi ai Facultăţii de Informatică ce profesează în domenii ce nu au nicio legătură cu profesia lor de bază, absolvenţi ai Facultăţii de Psihologie care sunt operatori calcul, şi exemplele pot continua. Sunt însă şi excepţii, aşa cum susţine decanul Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa, prof. univ. dr. Gheorghe Ţarălungă. El spune că, în România, nu există niciun farmacist şomer şi că piaţa farmaceutică va mai avea nevoie de personal specializat chiar şi zece ani de aici înainte. Dacă în multe dintre ţările europene există un farmacist la 400 – 500 de locuitori, în România există un farmacist la 5000 – 10.000 de locuitori. În ciuda tuturor problemelor financiare, el spune că absolvenţii facultăţii sunt mulţumiţi de lefurile pe care le primesc, chiar şi în actualele condiţii de criză economică.

AVALANŞĂ DE STUDENŢI. Facultatea de Farmacie este una de succes la Constanţa, în ultimii trei ani ea fiind asaltată de numeroşi studenţi, dornici să profeseze în acest domeniu. „Cele două specialităţi, farmacie şi asistent de farmacie, sunt solicitate. În ultimii trei ani, de exemplu, am avut o dezvoltare extrem de importantă, cifra de şcolarizare fiind practic triplată, iar numărul cadrelor didactice s-a impus să fie dublat”, a declarat decanul facultăţii. Şi cererile sunt în continuare în creştere. „La farmacie, de exemplu, sunt acum 227 de studenţi, în vreme ce anul trecut aveam 211, iar la asistenţi de farmacie avem, în prezent, 57 de studenţi, iar anul trecut aveam 41. Avem de-a face cu o creştere de 10%”, explică prof. univ. dr. Ţarălungă.

PLANURI DE ÎNVĂŢĂMÂNT LA NIVEL EUROPEAN. La planurile de învăţământ s-a tot lucrat, tocmai pentru ca facultatea să se alinieze la standardele europene impuse, mai exact fiind introduse şi disciplinele biomedicale pentru satisfacerea cerinţei fundamentale a profesiei de farmacist, respectiv de consiliere a pacientului care intră în unitate. „Această consiliere se face pe o bază ştiinţifică”, completează decanul. Şi acest lucru este susţinut de faptul că Facultatea a fost evaluată de specialiştii ARACIS, unitatea de învăţământ primind calificativul de „grad de încredere ridicat”. Mai mult decât atât, Facultatea de Farmacie de la Constanţa este a doua din ţară care are acreditate ambele specializări. Decanul este mulţumit că sistemele de evaluare - atât de la admitere, cât şi de la examenele din timpul facultăţii, dar şi de la examenul final de licenţă – au fost standardizate cu baze de date pe site-ul Facultăţii, fiind cât se poate de transparente, astfel că sunt evitate suspiciunile. „Studenţii s-au arătat mulţumiţi de sistemul de examinare şi îl consideră unul cât se poate de corect. Nimeni nu poate să mai conteste nimic”, spune profesorul.

Taguri articol


12