Cifrele tragediilor americane: 20 de copii şi 6 adulţi ucişi, 3 răniţi şi 3 atacuri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
America în stare de şoc

Cifrele tragediilor americane: 20 de copii şi 6 adulţi ucişi, 3 răniţi şi 3 atacuri

Eveniment 17 Decembrie 2012 / 00:00 523 accesări

Publicul larg american nu şi-a revenit din şocul incidentului armat de vineri, din Connecticut, când 20 de copii şi şase adulţi au fost ucişi cu sălbăticie, că alte atacuri armate au avut loc. Un bărbat a deschis focul într-un spital din Birmingham, Alabama. Incidentul s-a soldat cu trei răniţi, iar atacatorul a fost împuşcat mortal de poliţiştii sosiţi la faţa locului. Comportamentul bărbatului a captat atenţia unui angajat al spitalului, care a observat că acesta are o armă. Imediat, angajatul a anunţat autorităţile. La sosirea poliţiştilor, bărbatul a deschis focul şi a rănit doi angajaţi ai spitalului şi un ofiţer. Autorităţile au deschis o anchetă, pentru a afla de ce bărbatul înarmat se afla în spital. Un alt incident armat, din fericire fără victime, a avut loc în parcarea unui complex comercial din Newport Beach, California. Un bărbat a fost arestat după ce a tras peste 50 de focuri de armă. Împuşcăturile au răspândit panică printre clienţii mall-ului. Incidentul a avut loc într-o zonă extrem de aglomerată, astfel că oamenii s-au călcat în picioare, în încercarea de a se îndepărta mai repede. Deocamdată nu se ştie ce l-a determinat pe bărbat să comită un asemenea gest.

REGRETE PREZIDENŢIALE Preşedintele Barack Obama era aşteptat aseară în Newtown, Connecticut, teatrul unui violent incident armat, vineri, soldat cu moartea a 20 de copii şi a şase adulţi, într-o şcoală primară. Chiar înainte de sosirea preşedintelui Obama pentru o întâlnire cu familiile celor dispăruţi şi o intervenţie în cadrul unei ceremonii religioase, la ora locală 19.00, un telefon anonim a anunţat că un dispozitiv exploziv se află în capela unde era organizată comemorarea. Forţele de securitate au delimitat imediat zona şi au evacuat-o. Biserica Catolică Saint Rose of Lima, unde sute de credincioşi s-au adunat de dimineaţă pentru a participa la slujba de duminică, a fost evacuată, poliţia vizând aparent o casă situată în apropiere, în timp ce clopotele băteau în continuu. Din ultimele informaţii, nu s-a găsit niciun obiect suspect, iar Obama nu revenise asupra deciziei sale de a fi prezent în Newtown. Atacul de vineri, unul dintre cele mai sângeroase produse vreodată într-o instituţie şcolară din SUA, a fost comis de un tânăr autist de 20 de ani, care ulterior s-a sinucis. Mama lui a fost găsită moartă în locuinţa sa. Mama asasinului Adam Lanza, Nancy, era colecţionară de arme şi şi-a învăţat copiii de la o vârstă fragedă să tragă cu arma. Una din cele trei arme descoperite la locul masacrului aparţinea mamei agresorului, educatoare la şcoala primară Sandy Hook, Newton. De asemenea, Nancy Lanza îl retrăsese pe Adam de la şcoală, considerând că programa şcolară nu corespundea pretenţiilor sale. Nancy Lanza a divorţat de soţul ei, Peter, în 2009, când Adam avea 17 ani. Copiii ucişi vineri aveau majoritatea 6 sau 7 ani.

INDIGNARE MONDIALĂ Atacul din Connecticut a generat un val de indignare în lumea întreagă, de la secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, la regina Marii Britanii şi Papa Benedict. Preşedintele francez, François Hollande, s-a declarat şi el îngrozit de masacru. Cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat profund întristată de veştile venite din SUA. Premierul Victor Ponta a transmis o scrisoare de condoleanţe preşedintelui SUA, Barack Obama, în care îşi exprimă profundul regret, în numele său personal şi al Guvernului României. Şi şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a declarat că este şocată de cele întâmplate în SUA. Preşedintele mexican, Enrique Peña Nieto, şi-a exprimat solidaritatea cu poporul american. În Canada, premierul Stephen Harper a precizat că toţi canadienii se roagă pentru elevii şi familiile din Connecticut care au fost loviţi de această violenţă de neimaginat. Şi Iranul a condamnat acest masacru şi le-a transmis condoleanţe familiilor victimelor.

SOLUŢIE... POLITICĂ Senatoarea americană Dianne Feinstein a anunţat că va propune o lege pentru interzicerea puştilor de asalt, la intrarea în activitate a noului Congres, la începutul lui ianuarie. Într-un congres mai divizat ca niciodată, va trebui ca liderii celor două partide, democrat şi republican, să sprijine această propunere de lege, pentru ca ea să poată fi adoptată. Atacul din Newtown a reaprins în SUA dezbaterea privind controlul armelor, în special al puştilor de asalt. Autorul atacului de la şcoala Sandy Hook din Newtown a folosit o astfel de puşcă. Puştile de asalt sunt deosebit de puternice şi permit tragerea mai multor gloanţe, aproape instantaneu. Interzicerea puştilor de asalt a fost votată în timpul mandatului democratului Bill Clinton, în anii \'90, dar a expirat în 2004, în timpul succesorului său republican George W. Bush. În SUA, dreptul de a deţine arme este protejat prin al Doilea Amendament al Constituţiei privind libertăţile individuale.



12