Cimitirul de la Mircea Vodă ar putea fi inclus în circuitul turistic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cimitirul de la Mircea Vodă ar putea fi inclus în circuitul turistic

Cultură 07 Iulie 2010 / 00:00 830 accesări

De curând, Cimitirul internaţional de onoare „Mircea cel Bătrân\" din comuna constănţeană Mircea Vodă a fost inclus pe lista monumentelor istorice, categoria Monumente memoriale, grupa „A”. Ordinul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), semnat de ministrul Kelemen Hunor, a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 432 din 28 iunie 2010. Acest statut presupune o atenţie sporită din partea MCCPN, beneficiind de monitorizare pentru o mai bună protejare şi putând obţine fondurile necesare eventualelor reabilitări.

Potrivit preşedintelui de onoare al Asociaţiei Cultul Eroilor, filiala Constanţa, contraamiral (r) ing. Marcel Dragu, cimitirul de la Mircea Vodă este unul dintre cele mai mari cimitire de eroi din România şi cel mai vast aşezământ de acest gen din Dobrogea. Autorităţile doresc să introducă monumentul istoric în circuitul turistic. „În momentul de faţă, dorim să-l introducem în circuitul turistic, dar, din nefericire, accesul principal în cimitir se face spre linia ferată, în loc să se facă direct din şoseaua principală care traversează localitatea. Pentru a se face orientarea către şosea este nevoie de exproprierea a două locuri de casă, care, în acest moment, sunt cultivate cu porumb”, a subliniat contraamiral (r) ing. Marcel Dragu.

Cimitirul Internaţional de la Mircea Vodă adăposteşte mormintele a 5.302 de ostaşi români, ruşi, germani, bulgari, austrieci şi evrei, care şi-au jertfit viaţa în Primul Război Mondial, în Dobrogea, în perioada august-decembrie 1916. Potrivit contraamiralului (r) ing. Marcel Dragu, doar aproximativ 500 de morminte sunt identificate, restul adăpostind osemintele unor soldaţi necunoscuţi.

Cimitirul de la Mircea Vodă este unul dintre cele cinci aşezăminte funerare de război ridicate între anii 1925-1927, de Asociaţia Cultul Eroilor din România, pentru comemorarea celor căzuţi în războaiele de pe tărâm dobrogean.

În urmă cu şase ani, locul de odihnă veşnică al soldaţilor căzuţi pe pământ dobrogean a fost reabilitat cu fonduri de la Consiliul Judeţean Constanţa, Consiliul Local Mircea Vodă şi cu sprijinul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor şi al Prefecturii Constanţa. În noiembrie 2007, aşezământul comemorativ a fost redat patrimoniului universal printr-o amplă ceremonie religioasă, în prezenţa autorităţilor judeţene şi locale, a unor oficialităţi centrale, diplomaţi acreditaţi în România, reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi ai Ministerului Apărării şi veterani de război.



12