Înalta Curte de Casație și Justiție a dat, ieri, sentinţa în dosarul în care omul de afaceri craiovean Dinel Staicu a fost trimis în judecată pentru că a mituit-o cu 1,5 milioane de euro pe judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, după ce magistrații au majorat pedeapsa inițială de trei ani și patru luni, primită de acesta de la Curtea de Apel Constanța. În acelaşi dosar au fost judecaţi şi fratele lui Dinel, Marian Staicu, Ioana Carmen Popescu, fost director general la SC BDJ Craiova, avocata Adriana Dascălu şi Georgel Zgăbei. Cei patru au fost acuzaţi de complicitate la cumpărare de influenţă, la trafic de influenţă şi la dare de mită, respectiv participaţie improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Conform sentinţei, Marian Staicu şi Adriana Dascălu au primit câte trei ani cu suspendare, Carmen Popescu - doi ani și șase luni cu executare, iar Georgel Zgăbei - doi ani cu suspendare. Sentinţa este definitivă. Precizăm că cei cinci inculpaţi au recunoscut acuzaţiile aduse şi au cerut să fie judecaţi conform legii micii reforme. Din acest motiv, instanţa a disjuns cauza pentru alţi patru inculpaţi din acest caz: magistratul Veronica Cîrstoiu, fiul acesteia, Florin Cergan, avocatul Lucian Băgia şi complicea lor Marilena Cucianu. Aceştia au negat implicarea lor în afacerea mitei de 1,5 milioane de euro și sunt judecați în continuare de Curtea de Apel Constanța.
DOSAR STRĂMUTAT Amintim că dosarul a fost strămutat de la Curtea de Apel Bucureşti la cea din Constanţa în urma solicitării Veronicăi Cîrstoiu de a fi judecată de către o instanţă imparţială. Potrivit procurorilor anticorupţie, Veronica Cîrstoiu este acuzată că a primit, prin intermediari, suma de 1,2 milioane de euro pentru a da soluţii favorabile în mai multe dosare penale în care Staicu era implicat, printre acestea numărându-se şi cel în care a fost revizuită condamnarea la şapte ani de închisoare a lui Dinel Staicu, în cazul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR). Pentru că l-a scăpat de puşcărie pe omul de afaceri, judecătoarea ar fi primit de la acesta, prin intermediul avocatei Adriana Dascălu, o primă tranşă de 630.000 de euro. Diferenţa de bani a ajuns în contul Veronicăi Cîrstoiu prin intermediul celorlalţi inculpaţi. Anchetatorii spun că magistratul şi-a implicat în afacere şi fiul, Florin Cergan, care a ajuns după gratii pentru că a primit de la avocata Adriana Dascălu, pe 8 august 2013, una dintre tranşele de bani, în cuantum de 50.000 de euro.
ACUZAŢII Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au stabilit că, în perioada august 2011 - ianuarie 2012, Adriana Dascălu a pretins de la Dinel Staicu 2,5 milioane de euro, sumă redusă ulterior la două milioane de euro şi apoi la 1,5 milioane de euro, spunând că are influenţă asupra celor trei magistraţi din completul de la Curtea de Apel Bucureşti care judecau atunci contestaţia în anulare formulată de Staicu în dosarul fraudării BIR. În urma înţelegerii cu Dinel Staicu, avocata Adriana Dascălu ar fi primit, în luna ianuarie 2012, o primă tranşă de 1,2 milioane de euro şi ar fi stabilit ca diferenţa de 300.000 de euro să-i fie plătită după ce instanţa pronunţa admiterea contestaţiei în anulare. Deşi, pe 22 februarie 2012, completul de judecată format din Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu a anulat condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare, Dinel Staicu nu i-a mai dat avocatei Adriana Dascălu diferenţa de 300.000 de euro. Celălalt avocat din acest dosar, Lucian Băgia, este acuzat că ar fi primit de la Marian Staicu 420.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecătorii de la Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti să-l elibereze pe Dinel Staicu, care era arestat în dosarul Transgaz.