Cinci bănci au luat amendă, dar BNR nu vrea să ne spună care!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Secretomanie bancară

Cinci bănci au luat amendă, dar BNR nu vrea să ne spună care!

Economie 01 Iulie 2014 / 00:00 339 accesări

Secretomanie la nivel înalt în chiar Banca Națională a României (BNR)! Potrivit raportului anual al BNR, făcut cu trudă şi, probabil, costuri importante, anul trecut, cinci instituţii de creditare au fost sancționate. În raport se mai arată că acestea au primit amendă și/sau avertisment scris. Şi atât. Care sunt aceste bănci, dacă avem cumva nenorocul de a fi creditori la ele sau poate urmează să devenim... Linişte bancară pe toată linia. Păi, dacă tot există un raport, n-ar fi interesant să aflăm şi noi, umilii cotizatori în depozitele Băncii Naţionale, care anume bănci s-au făcut vinovate de... probleme ce au dus la sancţiuni? S-ar părea că reprezentanții BNR nu au găsit de cuviinţă să dezvăluie, în raportul anual, care sunt băncile sancționate, însă prezintă cauzele care au dus la amendarea acestora. Astfel, „sancţiunile au fost aplicate pentru aspecte legate de activitatea de creditare şi operaţiunile de înlocuire de expuneri, activele-problemă, riscul de credit, riscul rezidual, expunerile mari, expunerile faţă de persoanele aflate în relaţii speciale cu instituţia de credit, administrarea riscurilor, riscul de lichiditate, riscul operaţional, auditul intern, activităţile externalizate şi de întocmirea şi raportarea situaţiilor financiare FINREP”, se arată în raportul Băncii Centrale. Pe lângă cele cinci instituții de creditare sancționate, BNR a găsit nereguli și la reţeaua teritorială a Băncii Centrale Cooperatiste CREDITCOOP. Astfel, au fost sancţionate două bănci cooperatiste cu retragerea aprobării acordate pentru cinci administratori. Sancţiunile au fost aplicate pentru aspecte legate de activitatea de creditare, sistemul de control intern, auditul intern, precum şi de reputaţia şi experienţa conducerii. În total, pe parcursul anului 2013, reprezentanții BNR au desfășurat 39 de acțiuni de verificare la băncile persoane juridice române și străine, la care se adaugă alte 49 de acțiuni punctuale la bănci.

Acţiunile de supraveghere derulate în cadrul programului anual de evaluare şi verificare au pus accentul pe evaluarea profilului general de risc, situaţia financiară, strategia de afaceri şi de risc, responsabilităţile şi organizarea structurilor de conducere, funcţia de administrare a riscurilor, funcţia de audit intern, analiza riscurilor semnificative şi a altor riscuri, activităţile externalizate, precum şi pe verificarea procesului intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri, se arată în documentul citat. În ceea ce privește acţiunile punctuale desfăşurate în cursul anului 2013, acestea au avut ca principale obiective cerinţele de capital, fondurile proprii la nivel individual şi consolidat, activitatea de creditare, evaluarea cadrului de administrare a riscului de credit din operaţiuni de restructurare şi recuperare a unor active, expunerile mari, evoluţia plasamentelor, structura organizatorică a instituţiei, verificarea procesului intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri (ICAAP), activităţile externalizate, întocmirea şi raportarea situaţiilor financiare la nivel individual şi consolidat, raportările de prudenţă bancară şi evoluţia indicatorilor de prudenţă bancară.

Rapoartele întocmite în urma desfăşurării activităţii de supraveghere au consemnat, în principal, aspecte privind cadrul de administrare a activităţii băncilor, guvernanţa corporatistă, strategia generală şi apetitul la risc, fondurile proprii, procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri la nivel individual şi consolidat, administrarea riscurilor semnificative, activităţile externalizate, politicile şi procedurile de remunerare, precum şi cerinţele de transparenţă şi de comunicare.

Taguri articol


12