Cinci elevi constănțeni vor reprezenta România la Bruxelles, la Marea Finală Europeană a Sci-Tech Challenge 2016, care va avea loc pe 25 mai. Echipa de liceeni constănțeni care a reprezentat România la finala europeană din 15 martie a fost formată din Tiberiu Florescu și Radu Ștefan Cristea, de la Liceul Teoretic ”Ovidius”, Alexandra Chiparcă, de la Liceul Teoretic ”Decebal”, Ioan Daniel Crăciun, elev la Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân”, și Vlad Botezatu, care învață la Liceul Teoretic ”Traian”. La concursul online Sci-Tech Challenge, organizat în comun de ExxonMobil și Junior Achievement (JA) Europe, au participat concurenți din zece țări euro-asiatice - Belgia, Franța, Italia, Kazahstan, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, România și Rusia. Pentru Marea Finală Europeană au fost selectate echipele Belgiei, Marii Britanii și României. ”Pentru Marea Finală Europeană, elevii constănțeni au concurat marți, 15 martie, cu elevi din celelalte nouă țări participante în competiție - Belgia, Italia, Franța, Olanda, Norvegia, Polonia, Rusia, Marea Britanie și Kazahstan”, se arată într-un comunicat al JA România.
PROVOCARE Pentru calificarea în marea finală, elevii au gândit soluții pentru a reduce semnificativ traficul congestionat din Bruxelles, într-un mod eficient din punctul de vedere al combustibilului și costului, recunoscând provocările generate de vehiculele ușoare, transporturile grele, aviație și sectoarele feroviare. Elevii din Belgia, Marea Britanie și România au fost aleși pe baza ideilor inovative, a aptitudinilor excelente și a spiritului de echipă. Oferind alternative de transport, cele trei soluții finaliste s-au remarcat pentru mixul optim de fezabilitate, eficiență a costurilor și implementare rapidă. Acestea au oferit o combinație integrată de tehnologie și au reușit să reducă numărul mașinilor din oraș.
MAREA FINALĂ, LA BRUXELLES Marea Finală Europeană, care va fi găzduită de Parlamentul European din Bruxelles, va indica echipa câștigătoare în prezența celor mai bune trei echipe, a reprezentanților de business și a juraților. “De-a lungul timpului am participat la nenumărate competiții și concursuri, dar dintre toate pot să spun că Sci-Tech Challenge este cel mai provocator și interesant concurs. Pentru prima dată am simțit că pot folosi toate abilitățile mele logice în domeniul STEM - Science Technology Engineering Math, dar și să lucrez în echipă, ascultând ideile tuturor, punându-le cap la cap pentru a ajunge la proiectul final. Astfel, cred că m-am dezvoltat enorm, în principal din punctul de vedere al comunicării și gândirii logice”, a declarat unul dintre elevii care fac parte din echipa României, Vlad Botezatu.