Un scandal referitor la remuneraţii colosale riscă să umbrească reuşita de a forma noua Comisie Europeană (CE). Un număr de 13 comisari europeni aflaţi la sfârşit de mandat, care nu vor fi menţinuţi în noua Comisie, vor primi alocaţii în valoare totală de circa cinci milioane de euro, adică în medie 385.000 de euro fiecare. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat vineri noua componenţă a CE, iar cei 13 comisari din actuala Comisie care nu au fost reconfirmaţi în funcţii vor primi o alocaţie echivalentă cu salariul pe o lună şi o alocaţie de tranziţie pentru trei ani, în valoare de 40-65% din ultimul salariu, precum şi rambursarea cheltuielilor de călătorie şi mutare.
Cele mai mari sume le primesc cei trei vicepreşedinţi, Guenter Verheugen din Germania, Margot Wallstrom din Suedia şi Jacques Barrot din Franţa. Primii doi vor primi cei mai mulţi bani, ambii petrecând zece ani la Bruxelles, pe un salariu de vicepreşedinte ce se ridică la 265.000 de euro. Chiar şi comisarii care au lucrat foarte puţin timp la CE vor primi alocaţii. Polonezul Pawel Samecki, care părăseşte postul de comisar pentru Politică Regională după numai şase luni, va primi peste 280.000 de euro.
Nu numai Comisia Europeană pare complet ruptă de realitate, ci şi preşedintele desemnat al Consiliului European, fostul premier belgian Herman Van Rompuy. Acesta s-a definit, sâmbătă, ca fiind un federalist european. „Eu sunt un federalist european, nu un fundamentalist, o persoană care susţine unirea, care încearcă întotdeauna să găsească acorduri”, a declarat acesta în faţa unor tineri de centru belgieni. Numit preşedinte al Consiliului European la 19 decembrie de către cei 27 de şefi de state şi guverne ai UE, Herman Van Rompuy urmează să-şi preia fncţia la 1 decembrie, ziua în care intră în vigoare Tratatul de la Lisabona. A fost numit pentru un mandat de doi ani şi jumătate. Termenul de federalism european desemnează curentul ce vizează construcţia unei Europe federale. Această opţiune este respinsă categoric de majoritatea statelor UE, mai ales de Marea Britanie. Chiar înainte de nominalizarea sa, Herman Van Rompuy a fost ţinta criticilor presei eurosceptice. A fost de asemenea acuzat că ar fi în favoarea unei finanţări directe a bugetului european prin intermediul taxelor de mediu.