Printr-un ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), începînd din această lună, societăţile care produc alimente de origine non-animală sau care comercializează cu amănuntul produse alimentare vor fi obligate să se înregistreze în baza de date a acestei instituţii. Pentru obţinerea numărului de înregistrare de la ANSVSA firma trebuie să depună o cerere la direcţia sanitar-veterinară judeţeană, urmînd ca specialiştii să efectueze un dosar de acreditare. Acesta va cuprinde respectarea normelor de igienă în vigoare, începînd de la dotarea cu apă potabilă, îndeplinirea regulilor de bunăstare a animalelor, dar şi păstrarea unei evidenţe a medicamentele veterinare utilizate. Dacă societăţile respective nu îndeplinesc în totalitate cerineţele sanitar - veterinare, reprezentanţii ANSVSA pot stabili un termen pentru remedierea deficienţelor, însă abaterea repetată de la lege să conducă la închiderea unităţilor. Actul normativ stabileşte că unităţile care vînd direct produse obţinute din creşterea animalelor, vânătoare sau pescuit sînt obligate să se înregistreze contra unui tariff de 10.000 de lei vechi, celelalte fiind nevoite să plătească cinci milioane de lei vechi pentru fiecare unitate. Pe de altă parte, restaurantele, pizzeriile, cantinele, pensiunile turistice şi magazinele alimentare, hiper şi supermaket-urile, vor fi controlate cel puşin o dată pe semestru. De această obligativitate nu scapă nici carmangeriile, măcelăriile, centrele de prelucrare a laptelui şi colectare a peştelui, tarifele de înregistrare variind între un milion şi cinci milioane de lei vechi. Cel mai mult plătesc supermarket-urile, în timp ce tariful pentru restaurante, laboratoare, pensiuni agroturistice, carmangerii şi unităţi cu vînzare prin internet ajunge la doar trei milioane de lei vechi. Cea de-a treia categorie de firme care vor fi înregistrate este cea a producătorilor de alimente de origine non-animală. Astfel, unităţile din industria uleiului, orezelui, panificaţiei, morăritului, vinului şi berii trebuie să se înregistreze, la fel ca şi unităţile de ambalare şi depozitare a produselor nonanimale.