Armata americană a suferit pierderi grele în Afganistan, odată cu moartea, joi, a cinci militari în sudul ţării, bastion al talibanilor, în timp ce Washingtonul se pregăteşte să examineze o cerere de suplimentare a mijloacelor militare în teren. ”Doi militari ai Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) au fost ucişi şi alţi trei au decedat din cauza rănilor, în trei incidente separate din sudul Afganistanului, petrecute joi”, a anunţat ISAF într-un comunicat. ”Doi militari au murit, iar unul a decedat în urma rănilor provocate de explozia unei mine artizanale. Un militar a decedat din cauza unei răni prin împuşcare în timpul unui atac al insurgenţilor, iar un altul a murit în urma rănilor primite într-un atac al insurgenţilor în timpul unei patrule”, a adăugat ISAF. NATO nu a precizat locul unde s-au petrecut incidentele în sudul ţării, zonă tradiţional ostilă forţelor internaţionale şi nici dacă insurgenţii au suferit pierderi.
După opt ani de prezenţă, forţele internaţionale se confruntă cu tot mai multe dificultăţi în a combate insurgenţa talibanilor, în timp ce opinia publică occidentală se îngrijorează cu privire la angajamentul trupelor lor. Pierderile înregistrate de ei ating recorduri de mai multe luni. În acest an, 371 de militari străini, dintre care 219 americani, şi-au pierdut viaţa în Afganistan, după 294 morţi în 2008, potrivit site-ului independent icasualties. Talibanii, înlăturaţi de la putere la sfîrşitul lui 2001, de forţele internaţionale conduse de SUA, şi-au intensificat considerabil şi extins din punct de vedere geografic insurecţia în ultimii doi ani, în pofida prezenţei a peste 100.000 de militari străini, dintre care mai mult de două treimi sînt americani. Comandamentul NATO încearcă să-şi adapteze strategia pentru a-i combate pe insurgenţi şi minele lor artizanale detonate de la distanţă, care provoacă majoritatea pierderilor militare şi civile, în special în provinciile Helmand şi Kandahar din sudul Afganistanului. În Helmand, luptătorii talibani au atacat, joi seara, posturile de poliţie din districtul Musa Qala, ucigînd un poliţist şi rănind alţi şapte, potrivit responsabilului districtului, Abdul Salam. Luptele au continuat şi vineri şi au fost ucişi 15 talibani, potrivit lui Salam, care precizează că deocamdată nu au intervenit nici armata afgană şi nici forţele internaţionale. În provincia vecină Kandahar, poliţia a atacat, vineri dimineaţa, un grup de talibani în timp ce aceştia instalau mine artizanale pe şosea. Doi talibani au fost ucişi.
Aceste noi pierderi înregistrate de armata americană au loc în momentul cînd comandantul forţei internaţionale în Afganistan, generalul american Stanley McChrystal, a transmis administraţiei americane un raport privind situaţia din ţară, care preconizează o suplimentare a mijloacelor militare.
Dezvăluirea deconturilor deputaţilor britanici, protest faţă de situaţia militarilor din Afganistan
Sursa care a fost la originea publicării listelor de deconturi ale deputaţilor britanici, ce a declanşat un scandal răsunător, intenţiona să protesteze faţă de lipsa de echipamente a contingentului britanic în Afganistan, potrivit “Daily Telegraph”. “Nu este uşor să privim imaginile de la ştirile de televiziune ale unui sicriu acoperit cu drapelul britanic, apoi să mergem a doua zi la lucru, iar pe monitoarele calculatoarelor să vedem că deputaţii îşi umplu buzunarele”, potrivit sursei respective. Persoana, un civil căruia nu i-a fost divulgată identitatea, apreciază că Guvernul britanic nu a acordat suficiente resurse celor 9.000 de militari britanici mobilizaţi în Afganistan, punîndu-le viaţa în pericol.
Dezbaterea este recurentă în Marea Britanie, dar a luat amploare pe măsură ce bilanţul militarilor britanici morţi în regiune a crescut, ajungînd în prezent la 217. Angajatul a decis atunci difuzarea notelor de cheltuieli, provocînd unul dintre cele mai mari scandaluri politice din ultimii ani. Publicul a descoperit că numeroşi aleşi, printre care şi miniştri, şi-au decontat filme porno, decoraţiuni pentru grădină sau chiar dobînzi pentru împrumuturi imobiliare fictive. Un număr de 20 de deputaţi au demisionat, printre care mai mulţi membri ai Guvernului, erodînd şi mai mult popularitatea premierului Gordon Brown. Între timp a fost lansată o reformă a sistemului deconturilor Parlamentului şi o anchetă a poliţiei.