Cinci nave de croazieră blocate de inundaţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cinci nave de croazieră blocate de inundaţii

Externe 07 Iunie 2013 / 00:00 383 accesări

Nivelul crescut al apelor Dunării a obligat cinci nave de croazieră, între care una din România, să ancoreze ieri la Komarno, regiunea Nitra din sud-vestul Slovaciei, contrar planurilor de călătorie. Patru dintre nave au ancorat în portul de pe Dunăre, iar cealaltă pe Insula Elisabeta, în acelaşi oraş. Pasagerii celor cinci nave, provenite din Austria, Germania, Elveţia şi România, intenţionau să facă o călătorie pe Dunăre, dar nivelul ridicat al apelor fluviului nu ar fi permis trecerea pe sub un pod din Komarno. ieri, la orele prânzului, nivelul Dunării ajunsese la 779 cm în oraşul slovac. Potrivit ultimelor previziuni, apele fluviului vor ajunge la cel mai ridicat nivel sâmbătă noaptea, când este aşteptată o depăşire a cotei-record de 843 centimetri înregistrate în 2002 cu 20 până la 40 cm.

Între timp, Cehia revine la normal, după cinci zile de inundaţii, care au provocat moartea a opt persoane, însă viitura a ajuns în Germania, ieri dimineaţă. Cinci persoane erau în continuare date dipărute ieri, iar alte 20.000 erau evacuate, au anunţat echipele de salvare cehe. Mii de locuinţe au rămas fără electricitate, gaz şi apă potabilă. Elba a atins punctul culminant în mai multe oraşe din nordul Cehiei, în apropierea frontierei cu Germania, ieri, la ora locală 05.00. La Usti-nad-Labem, la 30 de kilometri sud de frontiera cu Germania, apa a depăşit, miercuri, barierele speciale de protecţie. Evacuările care au forţat 11.000 de persoane să-şi părăsească locuinţele în această regiune au devenit o ocazie pentru hoţi. Trei bărbaţi şi-au încercat şansa într-un restaurant din Usti-nad-Labem, dar au dat peste un chelner care îşi petrecuse noaptea în local, pentru a evacua bunurile în caz de urgenţă. La Praga, viaţa revine la normal. Metroul a început să funcţioneze, în pofida faptului că multe staţii erau închise joi dimineaţa.

Situaţia era în continuare dificilă, ieri, în anumite regiuni din Germania afectate de inundaţii considerate istorice, în special în fosta Republică Democratică Germania, unde mii de oameni au petrecut noaptea în centre de urgenţă. Aceste inundaţii, pe tema cărora urmează să aibă loc discuţii în Bundestag, Camera Inferioară a Parlamentului german, au produs deja consecinţe economice. Traficul fluvial era la fel de perturbat de inundaţii, aproximativ 500 de nave fiind imobilizate, potrivit ediţiei de ieri a ziarului regional ”Rheinischer Post”, care citează un raport al Ministerului Transporturilor. Întregul trafic a fost întrerupt pe Dunăre, dar şi pe anumite porţiuni ale Elbei, Rinului, râurilor Neckar, Main şi Weser.

Inundaţiile provocate de creşterea nivelului Dunării în Ungaria vor fi sub control, datorită implicării profesioniştilor şi voluntarilor, a anunţat, ieri, Departamentul ungar pentru Inginerie (OMIT), citat de MTI. Nivelul Dunării în Budapesta era de 7,27 metri, ieri dimineaţă. Cota fluviului urmează să ajungă la 8,85 metri (+/- 20 de centrimetri) în cursul zilei de luni. Premierul Viktor Orban a decretat starea de urgenţă în alte zone din ţară afectate de inundaţii.



12