Cinci veacuri de la tipărirea primei cărţi româneşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cinci veacuri de la tipărirea primei cărţi româneşti

Cultură 13 Noiembrie 2008 / 00:00 563 accesări

La Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman“ este deschisă, pînă la sfîrşitul lunii noiembrie, o expoziţie de documente care marchează împlinirea a 500 de ani de la tipărirea primei cărţi în Ţările Române, Liturghierul lui Macarie. „În 1508, la 10 noiembrie, apărea în limba slavonă, limba oficială a acelor vremuri, Liturghierul, prima carte tipărită în Ţările Române. Cartea cuprindea rînduiala slujbelor bisericeşti ortodoxe şi a fost tipărită de către ieromonahul Macarie. Comandată de domnitorul Ţării Româneşti, Radu cel Mare, lucrarea apare, însă, sub domnia urmaşului său, Mihnea cel Rău“, a specificat Gelu Culicea, şef serviciu în cadrul Bibliotecii Judeţene Constanţa.

În ţara noastră se mai păstrează cinci exemplare din preţioasa lucrare, trei la Biblioteca Academiei Române, unul la Biblioteca Naţională şi unul la Biblioteca Mitropoliei Ortodoxe din Sibiu. Istoricul Petre P. Panaitescu sublinia importanţa Liturghierului lui Macarie: „Pe lîngă rolul fundamental jucat de cărţile lui Macarie în ţară, unde a fost modelul artistic al întregii arte tipografice din secolul al XVI-lea, e de ţinut în seamă rolul lor ca elemente de legătură şi apropiere cu ţările slave ortodoxe. Toate aceste fapte fixează locul Liturghierului lui Macarie şi în genere al operei sale de tipograf din Ţara Românească, în istoria culturii feudale din sud-estul Europei”.

La cinci secole de la acest important moment, discuţiile referitoare la locul tipăririi Liturghierului nu sînt încheiate nici astăzi. Deşi cei mai mulţi cercetători indică Mănăstirea Dealu de lîngă Tîrgovişte, există voci avizate care situează evenimentul la Mănăstirea Bistriţa din Oltenia.



12