Cînd preşedintele Medvedev are un acces de sinceritate…

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cînd preşedintele Medvedev are un acces de sinceritate…

Externe 02 Martie 2009 / 00:00 545 accesări

Liderul de la Kremlin a făcut o serie de declaraţii care au reuşit să surprindă prin sinceritate. De exemplu, în cadrul unei întîlniri cu mass-media spaniole, Dmitri Medvedev a recunoscut că în Rusia nu sînt respectate mai multe drepturi fundamentale. Transcrierea acestei întîlniri a fost publicată duminică pe site-ul Kremlinului. “Nu am reuşit din păcate să facem să fie respectate unele drepturi fundamentale”, a declarat preşedintele rus, enumerînd drepturi cum ar fi protecţia persoanei împotriva criminalităţii, respectul pentru viaţa privată şi apărarea proprietăţii. Aceste declaraţii vin cu doar cîteva zile înaintea unui nou proces al oligarhului rus Mihail Hodorkovski, a cărui condamnare, în 2005, la opt ani de închisoare a fost percepută ca o un gest la adresa unui potenţial opozant. Noul proces intentat oligarhului este considerat de către observatori un test al atitudinii Kremlinului faţă de opozanţii săi.

Pe de altă parte, Dmitri Medvedev, jurist de profesie, s-a declarat impresionat de progresele făcute de ţara sa în domeniul dreptului de la colapsul Uniunii Sovietice, la sfîrşitul lui 1991, subliniind că, în urmă cu cîteva zeci de ani, simpla formulare a întrebării Ce drepturi ale omului sînt respectate în Uniunea Sovietică ar fi părut ridicolă.

Rusia aşteaptă şi propuneri concrete din partea preşedintelui american, Barack Obama, pentru rezolvarea diferendelor privind planurile SUA de instalare în Europa a unor elemente ale sistemului defensiv antirachetă. „Contez pe faptul că noua administraţie americană se va arăta mai creativă în privinţa acestui subiect şi se va comporta într-un mod mai prietenesc”, a declarat preşedintele Medvedev. Acesta şi-a exprimat speranţa că subiectul va fi discutat în cursul primei sale întîlniri cu Barack Obama, în cadrul summit-ului G20 din 2 aprilie.

Preşedintele rus este convins că nu se vor înregistra schimbări dramatice îîn ţara sa din cauza crizei economice. Rusia se confruntă în prezent cu cea mai importantă scădere a creşterii economice înregistrată după criza financiară din anul 1998, determinată în principal de scăderea preţurilor materiilor prime, inclusiv cele pentru petrol. Observatorii consideră că actuala criză riscă să provoace tulburări sociale şi să ducă la o contestare a puterii, liderul de la Kremlin nu este de acord. Aceeaşi părere este împărtăşită de premierul Vladimir Putin, care chiar a sugerat instituţiilor financiare europene crearea unui fond pentru a ajuta Ucraina să plătească livrările de gaze naturale, declarînd că ţara sa este dispusă să se implice în acest proces. „Unii analişti afirmă că situaţia economică din Ucraina este practic apropiată de un colaps. Dacă simţim că ucrainenii nu pot plăti, să creăm un fond şi să-i ajutăm cu bani. Cred că este o soluţie pentru această situaţie. Există un grup de instituţii financiare europene şi sîntem dispuşi să participăm şi noi”, a afirmat Putin, într-un interviu acordat tot presei spaniole înaintea unei vizite de stat pe care o va efectua la Madrid. În februarie, compania ucraineană Naftogaz a avertizat că ar putea întîmpina din nou probleme în ceea ce priveşte achitarea gazelor livrate de monopolul rusesc Gazprom, deoarece companiile de utilităţi ucrainene îşi achită cu întîrziere datoriile.

Seria de declaraţii ale liderilor ruşi făcute reprezentanţilor mass-mediei occidentale a avut ca scop promovarea mini-turneului european al preşedintelui Medvedev. Acesta a sosit duminică la Bari, în sudul Italiei, unde a primit din mîinile omologului său italian, Giorgio Napolitano, cheile unei biserici ortodoxe ruse. Călătoria preşedintelui rus la Bari fusese prevăzută iniţial pentru începutul lunii decembrie, dar a fost amînată din cauza morţii patriarhului Moscovei, Aleksei al II-lea. Preşedintele italian a făcut un gest simbolic, înmnîndu-i omologului său rus cheile de la biserica ortodoxă rusă Sfîntul Nicolaie din Bari, construită la începutul secolului al XX-lea. Perioada tulbure a Revoluţiei din 1917 a antrenat un vid juridic în jurul bisericii. Dmitri Medvedev este aşteptat duminică seară la Madrid, în cadrul unei vizite în Spania destinată promovării proiectului său de securitate paneuropean şi consolidării relaţiilor economice cu Europa. Aceasta este prima călătorie a preşedintelui rus într-un stat european după conflictul din Georgia, din august 2008.



12