Cînd se vor întoarce din vacanţă, românii vor găsi dobînzi mai mici

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Potrivit guvernatorului BNR

Cînd se vor întoarce din vacanţă, românii vor găsi dobînzi mai mici

Economie 03 Iulie 2009 / 00:00 576 accesări

Dobînzile la credite şi depozite se vor reduce la fel de repede cum s-a făcut şi ajustarea deficitului de cont curent, iar cînd românii vor reveni după vacanţă vor găsi rate mai mici, consideră guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. „Părerea mea este că dobînzile se vor ajusta la fel de repede precum s-a făcut ajustarea deficitului de cont curent. Cînd se vor întoarce din vacanţă, românii vor găsi dobînzile ajustate”, a spus ieri Isărescu. El a mai arătat că există bază astfel încît consumul, cu părţile lui bune, să îşi reia creşterea. „Nu văd de ce ar trebui să stimulăm suplimentar creditarea\", a explicat Isărescu. El a menţionat că, oricum, stimularea creditării nu trebuie să se facă pe aceleaşi baze. Potrivit BNR, creditul acordat sectorulului privat, în special în ceea ce priveşte împrumuturile către firme, şi-a încetinit semnificativ creşterea, dinamica anuală a acestuia atingînd minimul ultimilor şapte ani, atît la nivel agregat, cît şi pe componente.

Recîştigarea încrederii este esenţială pentru ieşirea României din criză

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că va fi greu ca băncile să fie convinse să finanţeze investiţii, după şocurile prin care au trecut, iar nicio instituţie de credit nu va mai „arunca cu bani”, după ce „s-au dat cu capul de prag”. „E greu să convingi băncile comerciale, după şocurile prin care au trecut, să finanţeze investiţii. Nicio bancă comercială nu o să arunce acum cu bani, după ce s-au dat cu capul de prag”, a spus Isărescu. Pe de altă parte, guvernatorul a precizat că direcţia principală pe care trebuie să o urmeze autorităţile pentru ieşirea din criză este alocarea resurselor către investiţii, care au un efect mare de multiplicare în economie. El a mai arătat că, în perioada de creştere economică, România trebuia să păstreze o rezervă bugetară şi capacitatea de a avea o politică bugetară anticiclică. În opinia lui Isărescu, recîştigarea încrederii, respectiv darea unei viziuni lumii de afaceri, este esenţială pentru ca România să-şi revină din criza actuală. „La ieşirea din criză, binenţeles că îţi trebuie şi ceva înţelepciune, iar de multe ori, graba strică treaba. Pot să spun că esenţial în momentul actual în România este redarea încrederii, care este punctul de start al oricărui proces de ieşire rapidă din criză”, a spus guvernatorul BNR. El a explicat că şi crearea unor programe credibile este o altă componentă esenţială pentru redarea încrederii.

Agenţiile de rating ne-au penalizat prea tare

Agenţiile de rating au semnalat corect problemele din România, pentru că imaginea ţării „se vedea foarte rău”, cu un deficit extern mare şi dezbateri interne de creştere a salariilor cu 50%, a declarat guvernatorul BNR. „Este evident că agenţiile de rating au avut dreptate, dar poate că ne-au penalizat prea tare. Imaginea de afară se vedea foarte rău, cu dezbaterea din România, să ai deficit extern foarte mare şi să vorbeşti de creşteri salariale cu 50%”, a spus Isărescu. El a explicat că situaţia era cu atît mai dificilă cu cît toţi analiştii reclamau că deficitul nu este rezultatul investiţiilor, ci al supraîncălzirii, al consumului şi al cheltuielilor publice exagerate. „Uşurinţa cu care această ţară a tratat deficitul extern ar trebui să ne dea de gîndit”, a spus Isărescu. Pe de altă parte, guvernatorul BNR a criticat din nou unele analize „interesate”, care plasează România cu risc de încetare a plăţilor, alături de alte state din zonă, care au probleme mult mai mari. „Să vedeţi că următorul val de exemple negative legate de România va fi că ne-am corectat prea rapid”, a spus Isărescu.

Taguri articol


12